social selling tips graficus

Via social media op zoek naar een nieuwe baan

­­­­Tegenwoordig speelt veel zich af in de digitale wereld. Het zoeken naar een baan gebeurt dan ook voornamelijk online. Daarom vatten wij in dit artikel samen hoe je social media kan inzetten om jouw droombaan te veroveren.

Verzorg jouw online profielen

Omdat een groot gedeelte van de zoektocht naar een baan zich online afspeelt is het belangrijk dat je ook online goed vertegenwoordigd bent. Maak dus op de meest gebruikte social media websites een account aan en zorg dat deze vindbaar zijn voor een eventuele werkgever. Daarnaast is het belangrijk dat er goede foto’s op staan en dat alle profielen hetzelfde gevoel uitstralen.

Om er voor te zorgen dat jouw social media profielen niet een averechts effect hebben op jouw sollicitatie is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Let erop dat er geen extreme uitspraken zichtbaar zijn, dat je je oude werk niet zwart maakt of dat je geen illegale acties te zien zijn. Deze dingen kunnen namelijk een reden zijn om je niet aan te nemen.Kortom, zorg er dus voor dat je verzorgde profielen hebt. Want je gaat ook niet onverzorgd naar een sollicitatiegesprek.

Wordt een LinkedIn pro

Een van de meest voor de hand liggende websites om gebruik van te maken in de banenzoektocht en het sollicitatieproces is natuurlijk LinkedIn. Even kort samengevat hoe je optimaal gebruik maakt van dit platform:

1. Bedrijven volgen
Ga alle bedrijven volgen waar je voor zou willen werken. Volg ook specialisten in jouw vakgebied, en ook kleinere bedrijven. Hierdoor weet je wat er speelt in jouw markt. Deze kennis kan je weer helpen in het sollicitatieproces.
 
2. Netwerk
Gebruik de website waarvoor hij gemaakt is: netwerken!Voeg alle mensen toe waar je een connectie mee hebt, professioneel of persoonlijk. Dit zorgt dat je in aanraking komt met nieuwe mensen en misschien wel bedrijven en recruiters.
 
3. Laat weten dat je op zoek bent
Als je eenmaal een goed netwerk hebt opgebouwd en connecties hebt met bedrijven waarin jij geïnteresseerd bent is het een goed moment om een oproep te plaatsen. Laat weten waar je naar opzoek bent en wat je te bieden hebt.Dit maakt de kans groter dat jouw profiel in de juiste handen terecht komt.
 

Wees online vindbaar

Het is belangrijk om verzorgde profielen te hebben op de meest gebruikte social media websites. Dat zijn op dit moment Facebook, Twitter en Instagram. Dit is belangrijk omdat dit recruiters ook vaak actief zijn op deze kanalen. Verder kan je deze profiele ook gebruiken om een oproep te plaatsen waarin je laat weten dat je op zoek bent naar een baan.

Ook is het handig om gebruik te maken van de Facebookgroepen die over jouw vakgebied gaan. Hierin kan je eventueel ook een oproep plaatsen of in contact komen met mensen die je kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe baan.

Zorg voor een origineel visitekaartje

Begin een website over jouw vakgebied of passie zodat je aan jouw toekomstige werkgever kan laten zien dat je creatief, welbespraakt en begaan bent. Het is een goede visitekaart en een andere manier voor jouw toekomstige werknemer om je te leren kennen.

Pas deze tips toe, maak een mooi CV en solliciteer er op los! Check gelijk even onze vacatures, wie weet staat jouw droombaan er tussen.

Bekijk de vacatures
vacatures xtandit