Rotterdam

Schot Accountants & Adviseurs

Schot Accountants & Adviseurs

‘Niet lullen, maar poetsen’ is een graag gebruikte Rotterdamse uitdrukking binnen Schot Accountants & Adviseurs. Desondanks is het verrassend gezellig ‘lullen’ met Richard Beek – Belastingadviseur bij Schot.

Schot in het kort

Zelfs al zou je nog geen woord hebben gewisseld met een van de medewerkers binnen Schot, dan merk je al dat de organisatie van binnen en buiten Rotterdam uitstraalt. Het is een club met 22 medewerkers die 72 jaar geleden is opgericht door de heer Schot.  Sindsdien zijn zij gevestigd in Rotterdam Zuid. Richard vertelt over het ontstaan: “Meneer Schot is destijds thuis begonnen en heeft diverse vestigingen gehad. Inmiddels 27 jaar geleden (1992) startte ik op de vestiging aan de Sliedrechtstraat. Ik kwam toen net van school en startte bij Schot als Assistent Accountant. Inmiddels zijn wij sinds 2002 gevestigd aan de Stadionweg 43e (tegenover het Feyenoord Stadion). En nog steeds werken wij veel met personeelsleden die net van school afkomen, die leiden wij intern op en gaan ’s avonds naar school."

In Rotterdam Zuid regelt Schot de accountancy, salarisverwerking en het fiscale stuk voor de MKB sector. “De rol van accountants en adviseurs is behoorlijk veranderd”, merkt Richard met zijn 27 werkzame jaren op.  

Met oog op de toekomst

De rol van accountants en adviseurs verandert absoluut: “Vroeger kwamen klanten een schoenendoos afleveren met al hun gegevens en maakten wij daarmee de jaarrekening. Dat gaat nu heel anders. Bijna al onze klanten (ca. 85%) mailen heel de boekhouding naar ons en dan staat het binnen no-time in ons systeem. Maar ook van de 15% overige klanten die het nog steeds komt brengen, verwerken wij de documenten digitaal in ons systeem. We hebben geen papieren dossiers meer, alles scannen wij in." Richard vertelt dat hij wel nog steeds documenten print, die hij meeneemt naar de klant: “Wat een aantal van ons nog steeds print, zijn documenten die we meenemen naar de klanten en vakliteratuur. Ik vind het persoonlijk ook nog steeds ideaal om deze documenten er op m’n gemakje bij te pakken."

“Daarnaast werken wij volop met Ecopy, waarmee wij de zaken neerzetten waar deze horen. Er gaan flink wat gevoelige documenten door de organisatie, wat dan ook de reden is dat we Ecopy hebben aangeschaft. Alles is op deze manier beveiligd."

Met deze digitaliseringsslagen heeft Schot minder administratief werk, maar des te meer werk aan adviezen. “Klanten verwachten zowel commercieel als fiscaal advies over de cijfers. Dat is de grote verandering”, aldus Richard.

Ontdek Ecopy software
Schot Accountants & Adviseurs referent xtandit

Alles behalve een stoffig beroep

“Ik denk dat er veel uit jezelf komt; wij zijn helemaal niet stoffig. Wij praten gewoon in duidelijke taal, want wij willen dat onze klanten en relaties ons begrijpen. In de dossiers kan je uiteraard wel vaktaal gebruiken, bijvoorbeeld artikelnummers, maar 1 op 1 praten wij gewoon op hetzelfde level. Mensen die een accountant zoeken die uitstraalt dat ‘ie echt wat meer is en boven de cliënt staat, die moet maar naar een ander kantoor gaan, want zo zijn wij niet."

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

Richard Beek
Belastingadviseur - Schot Accountants & Adviseurs

“De normale, hardwerkende MKB-er voelt zich hier thuis. Met hun bouwen wij echte relaties op. Niet alleen tijdens ontmoetingen bij Schot op kantoor, maar ook bij netwerkborrels, events en tijdens bezoeken. Op een andere manier je klant ontmoeten dan alleen maar een keer per jaar bij die jaarrekening."

Richard legt uit dat de relatie zo belangrijk is. Zij denken met de ondernemer mee van geboorte tot de dood. “Dus bij arbeidsongeschiktheid, overlijden, bedrijfsoverdracht etc. denken wij mee met de notaris, advocaat en verzekeraar, omdat wij de klant zo goed kennen. Dat is echte advisering."

Lekker onszelf gebleven

Blijf jezelf, er zijn genoeg anderen. Een waarheid als een koe. “Als wij het werk zien van onze concullega’s, dan is dat meestal ook niet slecht. Maar met alleen goed werk ga je je in onze markt niet onderscheiden”, aldus Richard. Hier en daar merkt hij wel dat zij eigenlijk meer doen dan andere kantoren. Schot wil complete dossiers om een totaalbeeld van de klant te krijgen. Dat beeld wordt gevormd door de duurzame relatie waar Schot waarde aan hecht. Een relatie waarin Schot écht dag en nacht voor de klant klaarstaat. “Ik hoop niet dat alle klanten mij om 3 uur in de nacht gaan bellen, maar als het nodig is, dan mag dat echt. Wij leven mee. Zo bouw je een relatie op en zo krijg je een gun-factor waarmee onze klanten ook weer onze naam noemen in hun netwerk. Zo ontstaat de sneeuwbal. Die gunfactor is heel belangrijk en krijg je door gewoon jezelf te zijn."

Xtandit biedt ons een platform om te ondernemen

“Uiteraard is prijs-kwaliteit belangrijk, maar dat zag er gewoon goed uit. Waarom Xtandit zo goed bij Schot past, is omdat zij ook die persoonlijke aandacht geven. Eigenlijk doet Xtandit precies wat Schot ook doet: een platform bieden om te ondernemen en te verbinden."

“Met de Xerox AltaLink C8030's die wij hebben aangeschaft, ben ik klaar voor de toekomst. Want wat ik echt waanzinnig vind, zijn die apps. Hiermee hebben wij oneindige mogelijkheden. De printers ga ik zeker gebruiken voor vertalingen en documenten zijn tegenwoordig zelfs in spraak uit te drukken. Dat zou geweldig zijn!"

Het werk van een belastingadviseur/ondernemer gaat vaak tot in de late uurtjes door, waar Richard overigens geen probleem mee schijnt te hebben. Belangrijk is echter wel dat hij de uren die hij moet verantwoorden aan zijn klanten, zo efficiënt mogelijk inzet. Het voorraadbeheer en het proactief beheren van de printers laat hij dan ook graag aan Xtandit over.

Xerox AltaLink serie

De machines uit de AltaLink serie zijn meer dan ‘gewone printers’. Ze zijn zo ontworpen dat ze als betrouwbare personal assistent functioneren. Nieuwe technologie zorgt ervoor dat Xerox AltaLink printers aan te passen zijn op de specifieke behoeften in jouw organisatie. En stelt medewerkers in staat om sneller en efficiënter te werken, vanaf iedere locatie via ieder apparaat.

Ontdek de AltaLink C8000 serie
Xerox® AltaLink Multifunction Printers with Xerox® ConnectKey® Technology