referentie rob stolk xerox versant 2100

robstolk®

Algemeen directeur en mede-eigenaar Tanneke Janssen ziet een verschraling in de kwaliteit van producten in branche, maar daar doet robstolk® niet aan mee.  “Wij zijn haaks daarop steeds meer bijzondere dingen gaan maken.” Om die mooie producten te kunnen maken heb je twee dingen nodig. Je hebt én de juiste medewerkers nodig, én een goed productiemiddel.” Daarom koos robstolk® met hulp van Xtandit voor de Xerox Versant 2100.

Wat doet robstolk®?

De drukkerij kent een lange geschiedenis. Het bedrijf werd zo'n 50 jaar geleden opgericht door provo Rob Stolk. In eerste instantie om de verkondigingen van de provo-beweging te reproduceren, maar na de provotijd maakte hij er een professionele onderneming van. Na zijn overlijden, zo'n 15 jaar geleden, kregen Tanneke Janssen en Jacqueline van As de kans de drukkerij over te nemen. “Hoewel we onze eigen ideeën hebben toegevoegd, werken we volgens dezelfde principes als Stolk. Altijd was hij bezig met zoeken naar manieren om dingen nog mooier en beter te maken dan de standaard. En dat is wat wij nu nog steeds iedere dag doen.”

Het klantenbestand van robstolk® bestaat met name uit creatieve bedrijven. “Hierbij kun je denken aan organisaties in de mode, communicatie en musea. De gemene deler van onze klanten is dat ze altijd op zoek zijn naar werk wat echt mooi is, dat gewaardeerd wordt.”

Hoe speelt robstolk® in op de trends in de branche?

Hoewel er steeds meer drukkers zijn die zich genoodzaakt zien om grote partijen goedkope producten te maken, richten de dames zich juist op de klant die voor kwaliteit gaat. “We hebben ons nog verder gespecialiseerd in de nichemarkt waarin gezocht wordt naar echt bijzondere producten.” Daarom zien ze de digitalisering niet als een bedreiging, maar juist als een nieuwe kans. “Het leven is veel vluchtiger geworden, maar daardoor ontstaat ook een tegenbeweging. Mensen hebben nog steeds behoefte aan tastbare dingen, maar dan wel mooie dingen. Daar spelen wij op in.”

Om dat bijzondere product te maken geeft de drukkerij veel begeleiding aan de klant bij het maken van keuzes. “Een klant wil bijvoorbeeld een kwalitatief hoogwaardig boek laten drukken in kleine oplage. Afhankelijk van het budget hebben wij verschillende mogelijkheden. We denken mee met de klant en zoeken naar de materialen en bindwijzes die passen bij de wensen van de klant. Om dit aan onze klanten te kunnen bieden, zijn wij altijd bezig met innoveren. Zo ontwikkelen we samen met een inktfabrikant nieuwe soorten inkt met een groter kleurbereik. We drukken in hoogrendement UV offset. Het voordeel hiervan is dat het drukwerk aan het einde met een lamp gedroogd wordt.” Janssen ziet dat behalve drukken, digitaal printen steeds vaker een optie wordt.  “Printen ontstijgt de kinderschoenen.”

Medewerker Sandy van der Elsen, medeverantwoordelijk voor het productieproces, ziet ook dat klanten steeds vaker de mogelijkheden van digitaal printen zien. “Wij zien een toegenomen vraag naar digitaal printen. Zo kunnen wij voor onze klanten ook kleine oplages boeken produceren, maar dan wel van hoge kwaliteit. Een ander voordeel van digitaal printen is het kortere doorloopproces ten opzichte van drukken. Klanten hebben hun product met printen dus sneller in handen.”

We wilden een printer die de kwaliteit kon leveren die wij wilden.

Algemeen directeur en mede-eigenaar Tanneke Janssen
robstolk®

Bij welke uitdaging heeft Xtandit robstolk® kunnen helpen?

Nu er steeds meer mogelijk wordt op printgebied en de vraag ernaar vanuit de klanten stijgt, is het belangrijk de juiste machines in huis te hebben, merkt Janssen. Toen het tijd was om de oude Xerox machine te vervangen, ging ze samen met haar medewerkers op zoek naar een nieuw exemplaar. Van der Elsen: “In die zoektocht zijn we in aanraking gekomen met verschillende leveranciers. We wilden een printer die de kwaliteit kon leveren die wij wilden. Daarnaast hebben we gelet op de ondersteuning die leveranciers boden om ons te helpen met zoeken.”

Van der Elsen en Jacqueline Heijmerink gingen in gesprek met Xtandit en waren snel overtuigd. “We merkten al snel dat het aanbod van vernieuwende machines heel actueel was bij Xtandit. Ze konden ons snel vertellen hoever ze zelf waren met testen en hoe de software werkte. Bij Xtandit mochten we de Xerox Versant 2100 uit komen proberen. Het belangrijkste pijnpunt dat we echt wilden oplossen met de nieuwe machine was 'schoon en weer'. Dit betekent dat de voor- en achterzijde van een boek goed aansluiten. Tijdens de test bleek de machine dat goed te kunnen oplossen. Ook bleef de kleur bij grotere oplages heel stabiel, en dat was onze andere grote wens.”

Wat zijn de voordelen van de Xerox Versant 2100?

robstolk® besloot een Xerox Versant 2100 aan te schaffen en Van der Elsen en Heijmerink werken daar nu met veel plezier mee. “De machine beschikt over een nieuw systeem om voor en achter goed te registeren. De machine maakt gebruik van een aanleg. Dat betekent dat het papier in de machine als het ware wordt geleid door een soort vingers waar het papier tegenaan komt. Een sensor helpt ook mee om ervoor te zorgen dat het papier kaarsrecht door de machine gaat. Juist bij boeken, die uiteindelijk ook ingebonden worden, is het van groot belang dat de voor- en achterzijde precies aansluiten.”

Ook Jacqueline Heijmerink, medeverantwoordelijk voor het productieproces en grafisch ontwerper, is te spreken over de nieuwe aanwinst. “Het digitaal printen heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen jaren. Vroeger kon je echt zien dat het geprint was. Het was ook altijd glimmend. Nu, met deze machine, is dat veel minder. Bij de keuze voor een bepaalde papiersoort kunnen we het eindresultaat zelfs nog beter maken.”

Hoe verliep de samenwerking met Xtandit?

Heijmerink is blij dat robstolk® met Xtandit in zee is gegaan. “De samenwerking met Xtandit verliep heel goed. Vanaf het begin heeft Xtandit ons begeleid in het proces. Eind 2014 hadden we de nieuwe machine nog niet, maar wel een boek te printen. Dit hebben we toen in de showroom van Xtandit mogen doen. Dat heeft ons echt overtuigd. Wij hebben op die manier een fantastisch product kunnen maken.” “Wij willen gewoon mooie dingen maken, dan heb je ook goede apparatuur nodig.”

Uitgelicht: de Xerox Versant 2100

De machine beschikt over een nieuw systeem om voor en achter goed te registeren. De machine maakt gebruik van een aanleg. Dat betekent dat het papier in de machine als het ware wordt geleid door een soort vingers waar het papier tegenaan komt. Een sensor helpt ook mee om ervoor te zorgen dat het papier kaarsrecht door de machine gaat. Juist bij boeken, die uiteindelijk ook ingebonden worden, is het van groot belang dat de voor- en achterzijde precies aansluiten

Bekijk deze digitale pers
Xerox Versant 2100 Digitale drukpers Xtandit

Meer weten?

De Manager van ons grafische team, Ivo Bakker, staat robstolk® bij met raad en daad. Wil je meer weten over deze case of de oplossing? Neem dan contact op met Ivo.

Ivo Bakker
Sales Manager
06-43362206