KIVI

Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI)

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) is met bijna 20.000 leden de grootste ingenieursvereniging van Nederland. De organisatie behartigt de belangen van ingenieurs en bevordert kennisuitwisseling in de branche. Samen met Xtandit ging het KIVI op zoek naar een zo duurzaam mogelijke oplossing voor het afdrukken van materialen. De keuze viel op de ColorQube van Xerox, een afvalbewuste no-nonsense printer zonder cartridges.

Wat doet KIVI?

Het KIVI is opgericht in 1847 door drie ingenieurs. “In die tijd was Nederland niet het slimste jongetje van de klas. België, Duitsland, Frankrijk en Engeland waren allemaal verder. Koning Willem II wilde dat Nederland ook meekwam in de industriële revolutie en benaderde daarvoor een aantal ingenieurs. Zo ontstond deze vereniging, die binnen een jaar de titel 'koninklijk' kreeg”, vertelt Andries Ritsema. Als account coördinator en facilitair beheerder is hij verantwoordelijk voor de gebouwen en de techniek van het KIVI. Naast de 23 FTE’s die voor het KIVI werken houden 600 á 800 vrijwilligers zich op dagelijkse basis bezig met het organiseren van activiteiten.

Het doel van de vereniging is ingenieurs met elkaar te verbinden. Dat is ook de reden dat leden zich bij hen aansluiten. Ritsema: “Wij hebben een duidelijke netwerkfunctie. Leden kunnen zich aansluiten bij kleine netwerkgroepjes verdeeld over het land, waar ze één keer in de maand een lezing kunnen bijwonen. Daarnaast organiseren we elk jaar meer dan 500 activiteiten, van bedrijfsbezoeken tot grote internationale congressen. Ook krijgen de leden al sinds 1893 maandelijks het blad Ingenieur in de bus. Daarin staan alle grote noviteiten die spelen in de techniek.”

Hoe speelt KIVI in op trends in de branche?

Waar medewerkers van het KIVI vroeger naar de drukker gingen om folders in duizendtallen te laten printen, doet Ritsema nu steeds meer zelf. “Folders print ik hier. Geen duizenden maar bijvoorbeeld 300. Als ze op zijn, print ik weer nieuwe. Zo wordt er minder verspild.” Ook heeft er een duidelijke verschuiving naar de digitale wereld plaatsgevonden, merkt Ritsema. “Heel veel van ons verkeer is gedigitaliseerd, brieven zijn bijvoorbeeld e-mails geworden. Daardoor zijn de printers en copyers meer een gebruiksvoorwerp geworden dan een noodzaak.”

Bij welke uitdaging heeft Xtandit KIVI kunnen helpen?

De relatie van KIVI met Xtandit gaat al jaren terug. Ritsema: “Die samenwerking liep al toen ik hier in 2004 kwam werken. Ze leveren onze supplies, kopieermachines en printers.” Ritsema vindt duurzaamheid belangrijker, niet alleen voor het KIVI maar voor de hele maatschappij. Toen het tijd was voor een nieuwe machine koos hij met de hulp van Xtandit voor een duurzame printer: de ColorQube. “Daar zit geen toner meer in maar een soort kleurblok. Als de printer gaat piepen, voer ik hem nieuwe blokjes inkt. De ColorQube kan niet alleen printen maar ook scannen, faxen en vouwen. We maken er bijvoorbeeld onze foldertjes mee, die zien er altijd heel netjes uit.”

Wat zijn de voordelen van de ColorQube?Dankzij de inktblokjes van de ColorQube heeft Ritsema geen afvalstromen meer. “Geen ozon en geen fijnstof. Bovendien geeft het een heel prettige afdruk.” Daar komt bij dat hij met deze oplossing voordeliger uit is dan met een toner oplossing. “Als ik voorheen een printje maakte met een klein vlokje kleur, werd dat afgedrukt als kleurenafdruk. Met het nieuwe product van Xtandit is dat niet zo, als ik vijftien procent kleur gebruik wordt het nog steeds gezien als een zwart-wit oplossing. Pas bij full color zit ik op de volledige kosten van een kleurenprint.”

Als hij gaat piepen, voer ik hem blokjes inkt.

Andries Ritsema
Account Coördinator/Facilitair Beheerder KIVI

Hoe verliep de samenwerking met Xtandit?

De samenwerking met Xtandit gaat al heel lang goed volgens Ritsema. Vertrouwen staat daarbij centraal. “Het product doet wat Xtandit belooft. Als er een keer iets is met een machine dan bel ik en dan is het binnen 24 uur gerepareerd. Ik wil ook niet twijfelen over de prijs-kwaliteitverhouding als ik iets koop of lease. Bij Xtandit is dat niet nodig. Ik kijk ook wel eens bij de concurrent als ik een nieuwe machine aan wil schaffen. Dat vind ik niet meer dan normaal, zo houd je elkaar scherp. Toch kom ik altijd weer bij Xtandit uit omdat ik daar een mooi product krijg voor een goede prijs.”

Ritsema vindt het ook prettig dat Xtandit printers op flexibele locaties kan leveren. “Ik doe regelmatig internationale congressen. Dan staan we bij Ahoy of bij het World Trade Center en dan hebben we daar een printer nodig omdat een klant bijvoorbeeld zijn lezing in honderdvoud wil kunnen printen. Dan bel ik Xtandit, die leveren de printers op locatie en halen ze vervolgens ook weer netjes op. Op die manier wordt ik ontzorgd.”

Meer weten?

Bij Xtandit werken we met toegewijde Account Managers. Marco Reedijk staat de stichting KIVI bij met raad en daad. Wil je meer weten over deze case of de oplossing? Neem dan contact op met Marco.

Marco Reedijk
Account Manager
06-43362245
Marco Reedijk Xtandit