Kidsright Sponsoring Xtandit

Kidsright

Sponsering KidsRights

Ieder kind heeft talenten, ieder kind heeft dromen. KidsRights vindt dat ieder kind het recht heeft om het grote potentieel dat het in zich heeft te ontplooien. Xtandit helpt KidsRights met printfaciliteiten en geeft af en toe een financiële injectie om kinderen een stem te geven.

KidsRights komt op voor de positie van zeer kwetsbare kinderen waar ook ter wereld. Hiervoor biedt KidsRights directe, op maat gesneden hulp aan deze kinderen èn vraagt om aandacht voor hun positie en hun rechten. KidsRights helpt door bestaande, goedlopende lokale projecten te financieren die zich richten op 5 essentiele basisvoorzieningen: gezondheidszorg, voeding, onderwijs, onderdak en aandacht. Daarnaast heeft KidsRights de Kindervredesprijs bedacht om kinderen een podium te bieden, kinderen die vaak niet zelf de aandacht van de wereld kunnen trekken. Xtandit helpt daar graag bij.

"Wanneer je 1 kind redt, red je de hele wereld. Dat is een belangrijk motto van KidsRights."

In gesprek met Cindy de Visser, Manager Operations KidsRights.

Kids Right is een heel kleine, krachtdadige organisatie. Dus alles wat je doet is tastbaar. Dit is heel erg dankbaar werk. KidsRights ondersteunt dit jaar 30.000 kinderen verdeeld over 8 landen. Daarnaast wordt elk jaar de Kindervredesprijs uitgereikt. In 2012 werd de prijs, na een zorgvuldige selectie, toegekend aan de Fillipijnse Kesz, een voormalig straatkind dat op 13 jarige leeftijd al talloze leeftijdsgenootjes aan een beter leven heeft geholpen. Desmond Tutu, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, kwam naar de Ridderzaal om de prijs uit te reiken. Dat was fantastisch.

Wat is in het kort de geschiedenis van KidsRights?

Kids Right is met twee doelen opgericht. Enerzijds kwetsbare kinderen direct helpen en aan de andere kant opkomen voor hun rechten. Kinderen een podium bieden om voor zichzelf rechten te eisen en daarvoor op te komen. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is de internationale kinder vredesprijs. In 2003 is KidsRights opgericht door Marc Dullaert. Het jaar daarop is er voor het eerst aan fondsenwerving gedaan. Dat was een gala in Rotterdam, georganiseerd door vrienden van KidsRights. Toen de eerste fondsen binnen waren zijn daar projecten bij gezocht om te ondersteunen. De eerste kindervredesprijs werd in 2006 uitgereikt in de Ridderzaal.  Dat was aan een jongetje dat zelf kindslaaf was geweest, die opkomt voor de rechten van kindslaven in India.

Wat vind je het mooiste project dat je hebt meegemaakt?

Wat mij erg trots maakt op Kids Right is de Internationale kindervredesprijs. Als je ziet hoeveel nominaties we elk jaar binnen krijgen en wat voor prachtige, krachtige kinderen zich inzetten onder de meest erbarmelijke omstandigheden om de wereld niet alleen voor zichzelf maar juist ook voor hun lotgenootjes te verbeteren, dat maakt je heel erg trots. Wij zien kinderen niet als afhankelijke arme mensen, emotioneel arme mensen. Wij zien juist de kracht van kinderen en willen van daaruit hen ook helpen. We realiseren ons daarbij dat wanneer je 1 kind redt je de hele wereld redt. Dat is een belangrijk motto van Kids Right. Je kunt het hebben over een druppel op een gloeiende plaat, maar elk kind is een leven.

Kun je iets meer vertellen over de winnaar van dit jaar?

Dit jaar hadden we Kesz een jongetje uit de Fillipijnen, 13 jaar en gevlucht uit een gewelddadig gezin. Hij heeft anderhalf jaar op straat gewoond toen was hij 4. Hij sliep in open graftombes en leefde op de vuilnisbelt. Hij is in huis genomen door een sociaal werker. Op zijn 7e, wanneer hij voor het eerst zijn verjaardag een keer kan vieren, besluit hij om geen cadeaus in ontvangst te nemen, maar om cadeaus uit te delen aan andere straatkinderen waar hij vroeger mee woonde. Geen gewone cadeautjes als ballen of poppen, maar tandenborstels, slippers zodat je je voeten niet open haalt op de vuilnisbelt wanneer je op zoek bent naar etensresten en dingen die je kunt verkopen. Dat is inmiddels 5, 6 jaar geleden en  nu helpt hij 10.000 kinderen op jaarbasis. Echt een kind dat de wereld voort duwt. Kinderen als Kesz zijn het bewijs dat kinderen zelf wel invloed kunnen hebben op hun omgeving. Het is echt een kleine grote koning.

KidsRights seeks to give a voice to the voiceless.

Cindy de Visser
KidsRights

Kun je iets vertellen over de band met Xtandit?

Vanaf 2006 hebben wij eigenlijk al onze printfaciliteiten van Xtandit gekregen. Ze zijn loyaal en flexibel. We gebruiken onze printer echt ontzettend veel, voor productie van onze eigen communicatie middelen. We besteden liever niet te veel uit, we letten op de kleintjes. Het feit dat Xtandit onder deze economische omstandigheden ons deze dienst al zo lang biedt en soms ook extra dingen doet wanneer nodig, dat is fantastisch. We hoeven maar een belletje te geven en dan staat er weer iets nieuws.

Waar gebruiken jullie de printer voor?

Voor alles, al onze communicatie. We drukken er zelfs onze flyers op, we  printen er project  verslagen op, dat kunnen flinke pakken zijn. Binnenkort hebben we bijvoorbeeld een evenement waar we de flyers voor drukken, zelfs de machtigingen. Dat is een evenement met 2 x 2000 bezoekers waarbij iedereen een pakketje mee krijgt, dat komt allemaal uit de machine van Xtandit gerold.

Doe je vaak een beroep op ze?

Toen we het Kinder Kerst Circus produceerden heb ik gevraagd aan Xtandit of ze daar ook een printer konden neerzetten. Ze zeggen altijd 'ja'. En dat is fantastisch. Ze zijn ook heel flexibel. We zijn net verhuisd, een week van te voren belde ik Xtandit en opperde dat het een mooi moment was om een printer neer te zetten. En 'hop' het was geregeld. Dat helpt het werk van KidsRights echt.

Kun je iets vertellen over het project dat Xtandit financieel ondersteunde?

Ja,  Xtandit heeft buiten alle printerzorg om een van de eerste inkomens genererende activiteiten gefinancierd op een project in Zuid-Afrika. Dat gaat om een gemeenschapshuis in het Township Wolvenkop. Daar was een extra ruimte, enkele moeders wilden daar een coöperatieve bakkerij in beginnen. Waarbij ze niet alleen de kinderen 's middags warme broodjes kunnen geven, maar ook wat geld kunnen verdienen door de broodjes te verkopen. En zo ontstond de eerste bakkerij in Wolvenkop, Xtandit heeft die nagenoeg helemaal gefinancierd. Zo geef je niet alleen een vis, je geeft ook een hengel.

Weet je ook hoe het project er nu voor staat?

Ja, het loopt allemaal. Wat Xtandit met Kidsrights heeft gedaan is eigenlijk de financiële injectie geven om het op te zetten. Dus de oven en lessen geven, hoe je brood bakt, waar haal je de middelen, hoe bouw je een businessplan. Hoe word je een coöperatie, hoe zorg je dat de deuren goed zijn afgesloten. Hoe zorg je dat de nood generator niet wordt gestolen. Dat is ook 2 x gebeurd in de opbouw naar de bakkerij. Nu draait het binnen het project van St. Josephs Care & Trust, maar de dames moeten het wel zelf doen. Met de inkomsten die ze krijgen, moeten ze ook weer de inkopen doen. En dat werkt, dat lukt. En natuurlijk zijn er altijd wel dingetjes. Maar het is nu hoofdzakelijk een project voor en door Afrikanen.

Waarom zouden meer bedrijven KidsRights moeten gaan steunen?

Omdat wij uitgaan van het positieve. Vanuit de kracht van mensen en kinderen. In plaats van uit het negatieve en de zieligheid. Kinderen zelf zijn niet zielig. Als we ze wat meer aan het woord laten, dan ben je er verbaasd over hoeveel goede ideeën zij brengen om problemen op te lossen waar ze dagelijks mee te maken hebben. Op deze manier helpen we een krachtige, nieuwe generatie op te bouwen. (lacht) Storten dus op giro 8986.

Meer weten over onze sponsoringen?

Bij Xtandit vinden we het belangrijk om iets terug te doen voor de maatschappij. Daarom sponsoren wij diverse goede goede en steunen wij diverse (regionale) sportinitiatieven.

Bekijk al onze sponsoringen
teamfoto damtotdam sponsoring