Referentie Dortland en van Beem x-selectie

Dortland en van Beem

Als toeleverancier van grafische bedrijven is Dortland en van Beem gespecialiseerd in het bedrukken van 'Ordonnans' envelloppen. Het bedrijf verkoopt daar meer dan 100 miljoen stuks per jaar van. Bedrukt en blanco, in allerlei uitvoeringen. Naast 12 offset persen is er ook een jong gebruikte Docucolor 260 en een 5230 Office printer aanwezig uit de X-selectie van Xtandit.

Ben Dortland, directeur/eigenaar Dortland en van Beem enveloppen drukkerij.

In 2003 werd drukkerij Dortland en van Beem opgericht na een management buy-out. Van de 10 medewerkers toen, zijn er nu nog 6 in dienst. Ze hebben er in 10 jaar tijd maar liefst 24 collega's bij gekregen. Een hecht, enthousiast team dat graag een stapje extra doet. Het bedrijf bedient uitsluitend grafische klanten. Het persoonlijk contact is daarbij erg belangrijk. De drukkerij groeit anno 2013 nog steeds, bijna tegen de stroom in.

In gesprek met Ben Dortland, directeur/eigenaar.

Ons bedrijf heeft eigenlijk een groothandelsfunctie voor drukkerijen. Drukkers kunnen bij ons enveloppen bestellen. Wij kunnen hier op 12 machines enveloppen bedrukken. We proberen altijd binnen 3 of 4 werkdagen te leveren. Als het moet kan het nog sneller. Blanco enveloppen worden binnen 1 dag geleverd. In ons logo zie je een ordonnans op een paard met brieven in een tas aan het zadel. Het Ordonnans pakket is nu uitgebreid met zo'n 120 soorten enveloppen allemaal in verschillende diktes en uitvoeringen. Sinds een jaar verkopen we ook plano vellen aan drukkers. Daar hebben we ook 18 verschillende soorten papier in. We gaan goed, we groeien nog steeds.

Wat bepaalt jullie onderscheidend vermogen?

De mensen die bij ons werken. Ze nemen hun eigen verantwoordelijkheid. Iedereen is betrokken. In dit soort tijden liggen de banen bij drukkers niet voor het oprapen. Iedereen is zich daarbij ook bewust dat er wel geld verdiend moet worden.

Waarom hebben jullie gekozen voor een gebruikte machine uit de X-selectie?

We hadden goeie ervaringen met de eerste jong gebruikte machine die we daaruit hadden. In mijn ogen doet de kwaliteit van de machine niet onder voor die van een nieuwe. De kostprijs is veel gunstiger. We hebben ook geen hele snelle machine nodig. We hebben kleine oplages die we op deze machine printen. De printer hoeft niet dag en nacht te draaien. Wel is de kwaliteit van de print en de kleurechtheid erg belangrijk. En dat zit erg goed bij deze machine.

Waarom heb je gekozen voor een jong gebruikte Docucolor 260 uit de X-selectie?

Het belangrijkste is dat ik een goede, kwalitatief hoge (grafische) printer heb. We gebruiken deze machine namelijk om voorbeelden op te maken in A-3 voor het offset drukwerk. De drukker heeft zo gelijk een beeld, bijna kleurecht, van wat hij moet maken. Hierdoor worden er minder fouten bij het drukken gemaakt. Omdat X-Selectie machines veel aantrekkelijker zijn in de financiering, heb ik gekozen om deze via de X-selectie afdeling van Xtandit aan te schaffen. Bovendien had ik hier al eerder goede ervaring mee dus heb ik dat doorgezet.

De eerste printer uit de X-selectie beviel zo goed, we zijn gewoon op die weg door gegaan.

Ben Dortland
Dortland en van Beem

Hoe helpt de DocuColor 260 binnen de bedrijfsvoering?

Door het aanbieden van digitaal printwerk kan ik mijn klanten weer wat extra's bieden. Gepersonaliseerde en full color prints. Met print verkrijg je een mooie “glossy laag” dat je met off set niet voor elkaar krijgt. Maar ook voor lagere oplages, die voor een drukpers commercieel niet interessant zijn, kan ik zodoende toch verzorgen. Zo houd je de klant binnen.

Print je er ook enveloppen mee?

Jazeker, voor de kleine oplages is dit echt een uitkomst. Het is natuurlijk wel handig dat je op een printer ook direct kunt personaliseren door de naw gegevens per stuk mee printen. Digitaal printen bood ik vroeger niet aan voor enveloppen. Dat is met deze machine wel weer een mooie toevoeging.

Hoe zit het met de kwaliteit van de printer?

De lasers zijn tegenwoordig zo goed. Ze gaan ook heel lang mee. Je kunt er prachtig mee printen, zelfs met een extra laag voor een glossy uitstraling.

Wat voor investering hebben jullie gedaan?

Niet veel. We huren de X-Selectie machine direct bij Xtandit, zonder tussenkomst van een leasemaatschappij die ook weer extra geld kost. Dus er is geen druk van zoveel oplage in de maand. We zijn niet echt een grootverbruiker. De kosten zijn voor mij te overzien. Ik heb de maandelijkse vaste lasten en voor de rest zit ik op zoveel per tik.

Jullie hebben ook nog een 5230  office printer. Waar gebruiken jullie die voor?

Die staat op kantoor en die gebruiken we voor de normale correspondentie. Voor het printen van offertes, facturen en dat soort dingen. Daar gaat bedrukt papier in en dat wordt zwart ingedrukt. Hij wordt veel gebruikt, ook voor facturen, alles. Daar zijn ze de hele dag mee aan het printen.

Wat is de afweging tussen het maken van printjes en offset?

Die afweging maakt eigenlijk de klant. Die wil het digitaal of in offset. Het gaat bij digitaal drukwerk altijd om kleine aantallen, tot een paar honderd stuks.  En dan willen ze het vaak meteen gepersonaliseerd hebben. En dat is natuurlijk wel het voordeel van digitaal. Je laat er 200 enveloppen uitkomen en ze zijn al geadresseerd. Je kunt mooie combinaties maken met adressenbestanden. En dat kan met een offsetpers natuurlijk niet.

Waar zit voor jou de klik met Xtandit?

De machines werken heel prettig. Ik heb weinig storingen, en de mensen begrijpen hoe ze werken. Het loopt allemaal soepeltjes en daar gaat het om uiteindelijk. Supplies worden altijd snel geleverd. Er is nooit gezeur over de facturatie. Ik zie de mensen van Xtandit 1 keer per jaar om even bij te praten met een kop koffie. Voor mij is het belangrijk dat ik er geen omkijken naar heb. Bovendien weet ik zeker, dat als ik nu ergens anders een offerte ga opvragen, niet beter uitkom dan bij Xtandit. Dat geeft een bepaalde rust en vertrouwen. Nee, ik zou niet meer bij Xtandit weg willen.

Uitgelicht: het X-Selectie programma van Xtandit

Dortland en van Beem maakt al jarenlang gebruik van de "jong gebruikte machines" van Xtandit. Het belangrijkste daarbij was dat ze een goede, kwalitatief hoge (grafische) printer zouden krijgen tegen een aantrekkelijke prijs. Ze gebruiken deze machine namelijk om voorbeelden op te maken in A-3 voor het offset drukwerk. De drukker heeft zo gelijk een beeld, bijna kleurecht, van wat hij moet maken. Hierdoor worden er minder fouten bij het drukken gemaakt.

Laat een terugbelverzoek achter
Amsterdam X-selectie Xtandit