cross your borders

Cross Your Borders

Ondanks de digitalisering kan het heel leuk zijn om met papieren lesmateriaal te werken, merkt Geert Brugmans als directielid van stichting Cross Your Borders. De stichting organiseert meerdaagse onderwijsprojecten over de maatschappij en de wereld op middelbare scholen. Niet al het benodigde projectmateriaal kan vooraf worden geprint. Daarom ging Cross Your Border samen met Xtandit op zoek naar een oplossing om op locatie af te kunnen drukken. Nu gaat de Xerox Phaser mee naar scholen door het hele land om ter plekke stickervellen te printen.

Wat doet stichting Cross Your Borders?

In 2003 begon een groepje vrijwilligers met het aanbieden van lesmateriaal over ontwikkelingsproblematiek. Inmiddels is Cross Your Borders een stichting met dertien medewerkers en zo’n honderd stagiaires die vanuit Nijmegen onderwijsprojecten verzorgt op middelbare scholen en MBO’s door heel Nederland. “We bieden compleet georganiseerde onderwijsprojecten waarbij we zelf lesmateriaal meenemen en onze eigen stagiaires voor de klas zetten. Daarnaast organiseren we reizen voor jongeren die een keer kennis willen maken met het dagelijks leven in Tanzania”, vertelt Geert Brugmans. Hij was er vanaf het eerste uur bij en zit nu in de directie van de stichting.

Brugmans: “Met onze onderwijsprojecten laten we jongeren kennis maken met ontwikkelingsproblematiek door middel van interactieve spellen en creatieve opdrachten. Hopelijk zet dat hen ertoe aan om nu of later in actie te komen voor een betere wereld. Soms horen we dat jongeren zo geïnspireerd zijn dat ze na de middelbare school ontwikkelingswerk zijn gaan doen. Misschien zet het een enkeling zelfs aan om bewust te handelen als ze later manager worden van een groot bedrijf.”

Hoe speelt stichting Cross Your Borders in op trends in de branche?

Toen een groepje vrijwilligers in 2003 met Cross Your Borders startte, namen ze zelf beamers en laptops mee naar scholen. Inmiddels hangen in alle klaslokalen smartboards en hebben sommige leerlingen zelfs eigen tablets. Brugmans en zijn team spelen hier op in. “We bieden veel materiaal digitaal aan. Toch merk ik dat leerlingen het ook heel leuk vinden om af en toe fysiek met papier bezig te zijn. Sommige leerlingen nemen informatie zelfs beter op als ze het op papier lezen in plaats van op een scherm. Het zal dan ook altijd een mix blijven, denk ik.”

Bij welke uitdaging heeft Xtandit stichting Cross Your Borders geholpen?

Een gedeelte van het lesmateriaal van Cross Your Borders is altijd hetzelfde. Dat wordt voorafgaand aan projecten geprint op het kantoor in Nijmegen met een Xerox WorkCentre. Bij het project Globaland kan echter niet alles vooraf geprint worden. Brugmans: “In dit project zit een spelvorm met een aantal rondes. Bij elke ronde krijgen leerlingen nieuwe situaties te zien en het zou niet zo spannend zijn als we die vooraf al zouden vastleggen.” De stichting schafte zes Xerox Phaser printers aan bij Xtandit. Die nemen ze nu mee op locatie. “Daarmee printen we ter plekke stickervellen met cartoons over ontwikkelingslanden”, vertelt Brugmans. 

Leerlingen vinden het cool dat we ter plekke printen

Geert Brugmans
Directielid, stichting Cross Your Borders

Wat zijn de voordelen van de Xerox Phaser?

“Het geeft een enorme dynamiek in het spel dat we die situaties ter plekke kunnen uitprinten, daardoor lijkt het alsof er tijdens het spel van alles verandert”, vertelt Brugmans. “We krijgen dan ook vaak van leerlingen te horen dat de stickervellen het project tot leven brengen. Ze zijn vaak erg verbaasd en vinden het cool dat het printen ter plekke gebeurt. ‘Hebben jullie nu alweer nieuwe stickers geprint? Gaaf!’, roepen ze dan. Ondanks het digitale tijdperk spreken die papieren stickers leerlingen heel erg aan. Het verbaast me iedere keer weer hoe leuk ze het vinden om fysiek bezig te zijn door die stickers op een groot vel te plakken. Dat is de kracht van die printers.”

Hoe verliep de samenwerking met Xtandit?

Brugmans vindt het fijn om samen te werken met mensen die hij kan vertrouwen, benadrukt hij. “Het is prettig als afspraken van twee kanten worden nagekomen. Bij Xtandit worden toners op tijd geleverd en als er iets stuk is komt er meteen iemand langs om de boel te repareren. Hopelijk kunnen we in de toekomst op deze manier blijven samenwerken.”

Uitgelicht: de Xerox Phaser 6700 kleurenprinter

Stichting Cross Your Borders maakt gebruik van de Xerox Phaser 6700 kleurenprinter om lesmateriaal op te printen. Deze printer staat bekend om de printkwaliteit, de hoge printsnelheid, het bedieningsgemak en de betrouwbaarheid. Bovendien is de machine zeer betaalbaar. Bekijk de functies en specificaties van de machine.

Bekijk deze machine
Xerox Phaser 6700 Kleurenprinter Xtandit

Meer weten?

Bij Xtandit werken we met toegewijde Account Managers. Roger Sanders staat de stichting Cross Your Borders bij met raad en daad. Wil je meer weten over deze case of de oplossing? Neem dan contact op met Roger. 

Roger Sanders
Account Manager
06-29064945
Roger Sanders Xtandit