‘Wij gaan met de jeugd het gesprek aan hoe je een goed mens wordt’

bekijk de case
AVV Zeeburgia xtandit

Keihard werken om alles uit je talent te halen, dat staat centraal bij AVV Zeeburgia, hoofdleverancier van het Nederlands profvoetbal. Huub Wilbrink is er werkzaam als vicevoorzitter. Om te zorgen dat de organisatie naadloos draait zijn er spullen, geld en dienstverlening nodig, wat betekent dat sponsoring een belangrijk onderdeel van de club is. Samen met Xtandit ging Zeeburgia om de tafel zitten om de mogelijkheden op het gebied van sponsoring te bekijken. Xtandit heeft Zeeburgia gesponsord met drie machines: een Xerox Workcentre 7545, een Xerox ColorQube 8700 en een Xerox ColorQube 8900.

De ontzorging is heel prettig. Het inkt en het papier is altijd voor handen, zodat onze vrijwilligers nooit mis grijpen.

Huub Wilbrink
AVV Zeeburgia

Wat doet Zeeburgia?

Jaar in jaar uit gaan er 25 tot 30 jongens – en binnenkort ook meiden – van Zeeburgia naar profclubs toe om daar hun droom na te streven. Daar werken ze keihard voor. “Je krijgt hier niks voor niks en dat is ook wat ons uniek maakt: iedereen haalt hier alles uit zichzelf. Daarom worden kinderen hier lid”, vertelt de 34-jarige Wilbrink.

Wilbrink begon op zijn 21e als trainer bij Zeeburgia, later werd hij jeugdcoördinator en nu zit hij in het bestuur als vicevoorzitter. Samen met ruim 100 andere vrijwilligers houdt hij de voetbalclub draaiende. “Alleen de verenigingsmanager is hier fulltime in dienst, de vele trainers werken parttime en verder draait de club op vrijwilligers. Er werken hier Marokkanen, Turken, Surinamers en kaaskoppen zoals ik. We zijn een doorsnee van de maatschappij. Dat typeert Zeeburgia, we zijn echt een volksclub met zowel rijke als arme mensen. Dat maakt ons mooi.”

Toch gaat het bij Zeeburgia om veel meer dan alleen maar voetballen. De club zorgt voor een bredere ontwikkeling van de kinderen. Wilbrink: “We gebruiken de prestatiegerichtheid van de jongens en meiden om met hen het gesprek aan te gaan over hoe je een goed mens wordt, niet alleen een goede voetballer. Wij zijn heel liberaal, alle nationaliteiten zijn hier welkom, maar we zijn ook heel streng. Als twee jongens vechten op de training dan moeten ze hand in hand rond het trainingsveld rennen. Dat is zo’n beetje het ergste wat je een 14-jarige jongen van de straat aan kan doen. Op die manier proberen we normen en waarden aan te brengen. Maar we hebben ook andere varianten, zoals huiswerkbegeleiding.”

Dat die begeleiding effect heeft, hoort Zeeburgia ook terug van profclubs. “Veel van onze jongens gaan naar Ajax, AZ, Feyenoord en Utrecht. Maar ook clubs als FC Twente, Heerenveen en Groningen hebben onze jongens de laatste jaren ontdekt. Ze merken dat de jongens uit de Randstad anders zijn, die hebben iets meer gif in zich, iets meer straat, maar wij leveren ze af met manieren. Daar zijn die clubs heel erg van gecharmeerd.”

Bij welke uitdaging heeft Xtandit Zeeburgia kunnen helpen?

Bij Zeeburgia draait alles om voetbal. Om zoveel mogelijk tijd en aandacht aan de sport te kunnen besteden heeft Zeeburgia geld, spullen en diensten nodig. Daarom is sponsoring heel belangrijk voor de club. “Eén van onze vrijwilligers, Geert Jan van Baest, zat aan tafel tijdens een contractvernieuwing tussen Xtandit en een klant. Toen alles rond was, zei hij: ‘Kunnen jullie niet ook wat betekenen voor een bijzondere sportclub?’ Daar stond Xtandit wel voor open dus zijn we samen rond de tafel gaan zitten. Al snel kwamen we tot een win-win situatie. Xtandit ontzorgt ons op printgebied zodat wij ons volledig kunnen inzetten op het voetbal. Wij hebben drie machines van Xtandit staan, waarvan er twee high end zijn en één wat simpelere machine. Er wordt van alles mee geprint, van het wegwijsboekje voor nieuwe leden en de posters tot het schema waardoor we weten wie in welke kleedkamer zit. Dat is allemaal heel belangrijk voor ons maar het kost harstikke veel geld per jaar. Het is heel fijn dat wij dat niet uit hoeven te geven.”

Hoe verloopt de samenwerking met Xtandit?

Betrouwbaarheid, dat is wat Zeeburgia zoekt in een leverancier. “Die vinden we bij Xtandit”, vertelt Wilbrink. “Ook de ontzorging is heel prettig. Het inkt en het papier is altijd voor handen, zodat onze vrijwilligers nooit mis grijpen. Dat is iets dat we zoeken in leveranciers.”