oud_xtandit_gebouw_website.jpg
NIEUWS

30 jaar terug in de tijd met Rob

21 november 2019
Esther Kolpa

Ken je de elektronische schrijfmachine nog? In 1989, het jaar van de oprichting van Xtandit, toen nog Rank Xerox Holland Center, werden die verkocht. Dit jaar luiden wij ons 30-jarig bestaan in, een mooi moment om terug te blikken met Rob van Tiel (CFO) en Jo Van Onsem (CEO).

Vol enthousiasme vertelt Rob over de geschiedenis van Xtandit, want toen Xtandit nog in de kinderschoenen stond, was Rob al aan boord. Zo vertelt hij over zijn begintijd, hoe hij startte als logistiek stagiair: ‘Het was een ware cowboy mentaliteit. Keihard werken, maar het succes vervolgens ook groots vieren door de kroegen in te duiken en elk kwartaal met z’n allen een weekendje weg te gaan’. En dat harde werken blijft gedurende de jaren typerend.

oud_xtandit_gebouw_

Rob is afgestudeerd op Tropische Veeteelt, heeft vervolgens een omscholingscursus Logistiek Management gevolgd en is toen als stagiair bij Xtandit beland. Dan vraag je je toch af hoe hij in vredesnaam Financieel Directeur is geworden. Voor Rob was het niet zo ingewikkeld, want toen één van de drie oprichters hem vroeg of hij ook iets van boekhouding wist, was zijn antwoord: ‘Ik heb er nog nooit iets mee gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. En zo begon zijn financiële carrière.

Even terug naar de krachtige start van de organisatie. Het was een gouden tijd voor de opkomende printingmarkt. De tijd van de faxen en de tijd dat de eerste elektronische schrijfmachines met geheugen werden verkocht. Zo hoefde je een brief niet elke keer opnieuw te maken. Aan deze machines hing een mooi prijskaartje van toen al 5.000 gulden.

bas_klaassen_geschiedenis xtandit

Maar hoe kwam je in die analoge tijd aan klanten? Rob vertelt: ‘In de basis begonnen we met nul klanten, maar we hadden gelukkig Xerox Nederland van wie we leads ontvingen. En daarnaast adverteerden we regelmatig op de voorpagina van de Telegraaf en in tijdschriften’.

In de loop van de jaren zijn er veel veranderingen geweest. Twee van de oprichters gingen al vrij snel iets anders doen en de overgebleven oprichter droeg de zaak over aan een van zijn zonen. In 1999 volgde de overname van Quality Group Rotterdam (ook een Xerox concessionair) en kort daarna was er een overdracht vanuit Xerox Nederland van Major Account adressen, waardoor een enorme groei ontstond. Jaren later, in 2015 en 2016 zou zich door de overname van de Nobel Document Group wederom een grote groei voordoen, met name door de wederkerige omzet uit de overgenomen onderhoudscontracten die daaruit voortkwam, wat de organisatie nog stabieler maakte.

En nu anno 2019 maakt Xtandit deel uit van de Xerxes Group, waar ook de nieuwe start-up DocVisie en Ricoh Midden Nederland onder vallen. Rob van Tiel is nog altijd CFO en vormt samen met Jo Van Onsem, Eric Fronik (Verkoop Directeur en inmiddels ook al 21 jaar aan boord) en Elco Verkleij (Services Operations Manager) het management.

Lees meer over de toekomst van Xerxes Group
xerxes_gebouw.jpg