colormanagement grafimedia, colormanagement drukkerijen

Colormanagement voor grafimedia - repro, drukkerij, copyshop

Colormanagement helpt je minder fouten te maken, zodat je doelgericht en efficiënt kunt produceren. Goed colormanagement geeft zowel een kwaliteitsgarantie als een kostenbesparing: je kunt blind produceren met de garantie dat je kwaliteit levert, je hoeft dus nooit iets aan te passen of opnieuw te doen omdat de kleuren niet goed zijn.

Op deze pagina vind je handige informatie over colormanagement. Wat is colormanagement? En wat zou je moeten weten over soft en hard proofing?

Het nut van soft en hard proofing

De tijd dat een drukpers draait, is wellicht het duurste onderdeel van print media. Het hoofddoel van proofing is om een soft of hard copy te produceren van het eindresultaat op de pers. In een markt waarin de marges nog steeds onder druk staan, kunnen grafimedia bijna niet anders dan manieren zoeken om efficiënter te produceren. Soft proofing en hard proofing kunnen daarin wellicht meer betekenen dan je denkt. In dit blog lees je daarom wat deze twee concepten betekenen en waarom je als graficus niet meer zonder proofing kunt.

Lees het blog
soft proofing en hard proofing

Colormanagement in het kort

Wat is kleurruimte?

Hoe groter de kleurruimte van een printer, des te meer verschillende kleurtinten hij kan maken. De kleurruimte is per printer verschillend, op de ene printer kun je bepaalde kleuren net niet printen, op de andere wel. Elke printer heeft namelijk vier kleuren, die worden gemengd. De ene printer kan met die vier kleuren 10 tinten groen creëren, waar de ander er misschien wel 100 of 1000 kan maken. Om je klanten goed te kunnen bedienen, is het belangrijk om een printer met grote kleurruimte aan te schaffen.

Wat is Cie lab?

Cie lab is een driedimensionale kleurbeschrijving van een kleur, het beschrijft de kleur niet alleen in kracht maar ook in diepte. Cie lab wordt gezien als het centrale kleurbeschrijvingssysteem dat een neutrale kleurbeschrijving geeft, het laat echt zien wat een kleur doet. Met Cie lab kun je dan ook zien hoe een printer een kleur produceert en wat de kleurruimte van de printer is.

Binnen Xtandit hebben we veel kennis over kleur. Met die kennis kunnen we ieder bedrijf helpen met uitdagingen op het gebied van kleurmanagement.”

Frank Zandee
Services Support Manager Xtandit

RGB en CMYK

RGB staat voor rood, groen en blauw en wordt gebruikt bij digitale kleuren. CMYK staat voor Cyan, Magenta, Yellow en Key en wordt gebruikt voor drukinkten. Om een digitale afbeelding te kunnen printen, moeten de kleuren dus worden geconverteerd van RGB naar CMYK. Elke printer kan tegenwoordig zo’n kleurenconversie maken, maar de vraag is hoe goed een printer dat doet. Een goede RGB workflow is belangrijk: je wilt dat er met één druk op de knop een goede kwaliteit uit je printer komt, niet dat je eerst in Photoshop de kleuren moet aanpassen. Xerox printers staan er om bekend dat ze een hele goede vertaling maken van RGB naar CMYK.

Colormanagement bij coated en uncoated profielen

Voor iedere papiersoort moet je een profiel maken om te zorgen dat de kleuren goed uitkomen. Over coated papier zit een strijklaag, over uncoated papier niet. Daardoor verschillen coated en uncoated profielen van elkaar, ze hebben allebei een eigen kleurruimte. Dat moet goed worden aangegeven in je workflow. Om doeltreffend te werken is het goed om als grafisch bedrijf een aantal coated en een aantal uncoated profielen te maken, zodat je de maximale kwaliteit uit het materiaal haalt. Met onze kennis en expertise op het gebied van colormanagement kunnen wij je hierin ondersteunen.

Colormanagement oplossingen voor grafimedia en drukkerijen

Xtandit helpt organisaties om werkprocessen zo efficiënt mogelijk in te richten en de best mogelijke kleurresultaten te behalen. Omdat organisaties verschillende behoeften hebben, werken wij samen met verschillende aanbieders van colormanagement oplossingen. Zo hebben wij altijd de oplossing die het beste past bij jouw organisatie. Bekijk hieronder onze oplossingen.

colormanagement grafimedia, colormanagement drukkerijen

Business development trainingen in colormanagement

Xtandit helpt organisaties met business development diensten om optimaal gebruik te maken van de beschikbare machines, om zo tot de beste kleuren te komen. We geven advies en training, en helpen je met de juiste instellingen.

Lees meer over business development