Ziekenhuizen in Nederland worden steeds vaker gegijzeld met ransomware!

Ziekenhuizen steeds vaker gegijzeld met ransomware

Risicoscan aanmelden Datalek in het nieuws
Roberto van den Heuvel - 05 juli 2017

Het is een groeiend probleem: cybercriminelen gijzelen steeds vaker ziekenhuizen met ransomware. Dit blijkt uit onderzoek van de NOS. De afgelopen drie jaar zijn zeker 15 ziekenhuizen slachtoffer geworden van ransomware aanvallen. Cybercriminelen gebruiken ransomware om computers en data te gijzelen. Bij betaling van losgeld krijgt het slachtoffer weer toegang tot het bezit. De zorgindustrie is een interessante doelgroep voor de cybercriminelen, omdat deze organisaties minder goed beveiligd zijn dan financiële bedrijven en organisaties. Daarnaast beschikken zorginstellingen over interessante, privacygevoelige data. Bedenk maar eens wat er gebeurt als gevoelige gegevens, zoals medische dossiers op straat komen te liggen.

Nederland is over het algemeen een interessant doelwit voor deze criminelen. Wij staan namelijk hoog op de ICT-ranglijst, wat betekent dat wij vallen onder de landen met een intensieve ICT-economie. Toch concludeert NOS-beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof dat de meeste ransomware aanvallen nu nog toevalstreffers zijn. Het risico gaat verder toenemen als hackers bewust en georganiseerd aanvallen gaan opzetten.

Mijn visie

Een datalek kan ontstaan als er vanuit de organisatie een fout ontstaat en daarmee privacygevoelige data op straat komt te liggen. Een tweede optie is dat er moedwillig van buiten de organisatie wordt ingebroken. Daarmee kunnen systemen en data worden gegijzeld en krijg je als eigenaar van de data pas weer toegang, als je hebt voldaan aan de eisen van de cybercriminelen. Als je niet wilt voldoen aan de eisen, dan loop je het risico dat zij de gegijzelde data op straat laten belanden of wellicht verkopen. Op dat moment is er sprake van een datalek.

Deze berichtgeving bewijst maar weer dat ICT-infrastructuur en databeveiliging een serieus onderwerp is. De kans op schade neemt steeds verder toe. Bedrijven en organisaties die dit onderwerp zeer serieus nemen, en dus hun risico’s verkleinen, hebben een enorme concurrentievoorsprong.

Roberto van den Heuvel
Manager Consultancy & Solutions
06-43362248
Roberto van den Heuvel Xtandit