Datalek in het nieuws

Wat zijn de kosten van een datalek?

Kennisbank aanmelden datalek in het nieuws

Roberto van den Heuvel - 21 juni 2017

Op het webplatform van Web Wereld is een artikel gepubliceerd dat dieper ingaat op de kosten van een datalek. Een van de conclusies is dat de kosten per datalek zijn gestegen van 3,8 miljoen dollar in 2015 naar 4 miljoen dollar in 2016. De prijs per individueel record is gestegen van 154 dollar naar 158 dollar. Deze informatie komt uit een door IBM gedaan wereldwijd onderzoek. Op deze webpagina is uitgebreide informatie te downloaden van het IBM-onderzoek.

De kosten van een datalek zijn gemiddelde en van zeer veel factoren afhankelijk. De belangrijkste factoren die in het artikel worden besproken zijn; locatie, munteenheid, bedrijfsgrootte, de soort data, de plek van de lek, operationele kosten, nasleep, publieke opinie, onderzoekskosten, rechtszaken en bedrijfswaarde.

Mijn visie

Het geld dat gemoeid gaat met datalekken is enorm gestegen en zal de komende jaren nog verder stijgen. Ook de waarde per record zal verder stijgen. En laat zien dat het stelen van data een lucratieve aangelegenheid is. Experts beweren niet voor niets dat data de nieuwe drugs is als het gaat om criminele doelen. Ook speelt data een belangrijke rol op het toneel van de wereldwijde politiek en economie. Geruchten en vermoedens dat verkiezingen door kwaadwillende hackers digitaal worden beïnvloed steken vaker de kop op. Het kwijtraken van bedrijfsgevoelige data aan de concurrent wordt een bedreiging van de komende decennia. Het bewijst hoe belangrijk het is om alle data en files goed te beschermen en te beveiligen. En dus is er voor veel bedrijven en organisaties nog een lange beveiligingsweg te bewandelen. Als het aan mij ligt “snel wandelen”.