Datalek in het nieuws

Wat is de overeenkomst tussen overspel en een datalek?

Download whitepaper Aanmelden Datalek in het Nieuws

Edwin Jongsma - 20 juli 2017

Wekelijks belicht ik een aantal artikelen over de onderwerpen meldplicht datalekken, GDPR (General Data Protection Regulation), Wet bescherming persoonsgegevens, de Autoriteit Persoonsgegevens en ransomware. Naarmate de maand juli vordert en we op TV worden overspoeld met herhalingen, begint ook het datalek nieuws uit te dunnen. Deze precaire datalek wilde ik je niet onthouden…

Op de nieuws website nu.nl is een artikel gepubliceerd over een datingsite die een schikking wil treffen met de slachtoffers van een ‘gevoelige’ datalek. Datingsite Ashley Madison, gespecialiseerd in het bij elkaar brengen van getrouwde vreemdgangers, had haar beveiliging niet op orde. En dus kwamen in de zomer van 2015 de gegevens van deze overspelers op straat te liggen. Je voelt het misschien al aankomen; de gedupeerden hadden thuis het nodige uit te leggen. De gehele gebruikersdatabase was namelijk door hackers via het internet verspreid. Pijnlijk voor de vreemdgangers, maar ook pijnlijk voor de datingsite. Ruby, het moederbedrijf van Ashley Madison, heeft in de rechtbank namelijk een schikking van ongeveer tien miljoen euro voorgesteld. 

Mijn visie

Er was ooit een tijd dat je ongemoeid zwart geld kon stallen in Luxemburg of Zwitserland, een slimme fiscale route kon inrichten via Panama en/of veilig jezelf kon aanmelden op sites als Ashley Madison. De toename van cybercrime, de waardegroei van data en het gebrek aan een waterdichte beveiliging hebben gezorgd dat de gegevens van personen en bedrijven niet meer vanzelfsprekend veilig zijn. Een gewaarschuwd mens telt dus voor twee. Zeker als het gewaarschuwde mens een fiscale of huwelijkse vluchter is. Heb je niets te verbergen? Dan kan je met een gerust hart op vakantie gaan.

Ik wens iedereen een datalek vrije vakantie toe.

 

Edwin Jongsma
Commercieel Directeur
06-43362222
Edwin Jongsma Xtandit

Gerelateerde artikelen