Datalek in het nieuws

Wat is de overeenkomst tussen overspel en een datalek?

Download whitepaper Aanmelden Datalek in het Nieuws

Roberto van den Heuvel - 20 juli 2017

Naarmate de maand juli vordert en we via televisie worden overspoeld met herhalingen, begint ook het datalek nieuws uit te dunnen. Maar, ik heb er toch nog een gevonden. Deze precaire datalek wil ik je niet onthouden…

Nieuwswebsite nu.nl publiceerde namelijk onlangs een artikel  over een datingsite die een schikking wil treffen met de slachtoffers van een gevoelig datalek. Datingsite Ashley Madison, gespecialiseerd in het bij elkaar brengen van getrouwde vreemdgangers, had haar beveiliging niet op orde. En dus kwamen in de zomer van 2015 de gegevens van deze overspelers op straat te liggen. Je voelt het misschien al aankomen; de gedupeerden hadden thuis het nodige uit te leggen. De gehele gebruikersdatabase was namelijk door hackers via het internet verspreid. Pijnlijk voor de vreemdgangers, maar ook pijnlijk voor de datingsite. Ruby, het moederbedrijf van Ashley Madison, heeft in de rechtbank namelijk een schikking van ongeveer tien miljoen euro voorgesteld.

Mijn visie

Er was ooit een tijd dat je ongemoeid zwart geld kon stallen in Luxemburg of Zwitserland, een slimme fiscale route kon inrichten via Panama of veilig jezelf kon aanmelden op websites als Ashley Madison. De toename van cybercrime, de waardegroei van data en het gebrek aan een waterdichte beveiliging hebben ervoor gezorgd dat de gegevens van personen en bedrijven niet meer vanzelfsprekend veilig zijn. Een gewaarschuwd mens telt dus voor twee. Zeker als het gewaarschuwde mens een fiscale of huwelijkse vluchter is. Heb je niets te verbergen? Dan kun je met een gerust hart op vakantie gaan.

Gerelateerde artikelen