Datalek in het nieuws

Organisaties zijn nog niet klaar voor de nieuwe wetgeving rondom meldplicht datalekken

cheatsheet datalekken aanmelden datalek in het nieuws

Roberto van den Heuvel - 03 mei 2017

Platform Customer First publiceerde een artikel waarin Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, organisaties waarschuwt om op tijd datalekken te melden. Met de invoering van de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) zullen er eerder boetes uitgedeeld worden. De bepaling dat er sprake moet zijn  van opzet of grote schuld, zal verdwijnen en beveiliging moet de hoogste prioriteit krijgen, zo stelt Wolfsen in het artikel.

Visie AVG

Als Commercieel Directeur van Xtandit zie ik dat veel bedrijven en organisaties worstelen met deze wetgeving. Ze zijn nog niet goed voorbereid. Daarnaast zijn er ook organisaties waar nog niet voldoende bewustwording is en de mogelijke risico’s op imagoschade en boetes nog niet zijn doorgedrongen tot de top van de organisatie. Bekijk het datalek voorbeeld bij Britse webwinkels. 

Waar het voor bedrijven in de grootzakelijke markt (veelal beursgenoteerd), vanzelfsprekend is om compliant te zijn en continue te voldoen aan nieuwe wetgeving, is het voor MKB-bedrijven een uitdaging om zich los te maken van de dagelijkse operatie en tijd en aandacht aan dit soort onderwerpen te besteden. De datum waarop de Europese wetgeving rondom datalekken, GDPR, in gaat, is dichterbij dan we allemaal denken. Noteer maar vast ‘GDPR LIVE’ op 25 Mei 2018 met vette letters in je agenda.

Roberto van den Heuvel
Manager Consultancy & Solutions
06-43362248
Roberto van den Heuvel Xtandit