Datalek in het nieuws

Maak-industrie, overheid en onderwijs kampen met cyberspionage

Risicoscan Datalekken Aanmelden datalek in het nieuws
Roberto van den Heuvel - 29 april 2017

Dutch IT-channel publiceerde een artikel naar aanleiding van het Verizon Data Breach Investigations Report (DBIR) 2017. Dutch IT-channel schrijft dat cybercriminaliteit de grootste bedreiging vormt in de maak-industrie, overheid en onderwijs. Deze sectoren hebben relatief veel te maken met onderzoeksgegevens, persoonsgegevens (privacygevoelig) en bijvoorbeeld prototypes. Uit het Verizon DBIR 2017 blijkt dat 300 van de 2.000 geanalyseerde datalekken in verband stond met cyberspionage. Ook stelt het rapport dat bedrijven liever losgeld betalen dan te investeren in een betere beveiliging.

Over Verizon

Download het volledige Verizon Data Breach Investigations Report 2017

Verizon Data Breach Investigations Report 2017

Of bekijk hier een interessante video van Verizon over het rapport

Bekijk hier een interessante video van Verizon over het rapport

Bekijk hier een interessante video van Verizon over het rapport
verizon_2017_data_breach_investigations_report.jpg

Visie aanpak cybercriminaliteit

In deze fase van wetgeving is het te begrijpen dat bedrijven de financiële afweging maken of losgeld betalen voordeliger is dan grote investeringen plegen om de beveiliging te optimaliseren. Maar naarmate de cybercriminaliteit groeit en criminelen weten dat je bereid bent om te betalen zal je toch een keuze moeten maken. En niet te vergeten; de GDPR (General Data Protection Regulation) launch datum (25 mei 2018) nadert snel.

Een afweging die gestoeld is op de outside-in bedreiging (ICT-infrastructuur beveiliging en het voorkomen van hacks), maar ook een afweging die beveiliging optimaliseert voor de inside-out bedreiging. De inside-out bedreiging, de mens die data en gegevens distribueert zowel fysiek als digitaal, is de grootste en het meest lastig te beveiligen. Het voordeel van alle wetgeving rondom meldplicht datalekken is dat we allen gedwongen worden om de totale beveiligingsscope onder de loep te nemen. Om zodoende de risico’s op imagoschade, boetes en losgeld zo klein mogelijk te maken.

Lees hier een eerder artikel over conclusies uit het Verizon rapport, toegespitst op de gezondheidszorg.

Roberto van den Heuvel
Manager Consultancy & Solutions
06-43362248
Roberto van den Heuvel Xtandit