Datalek in het nieuws

Ik wil mijn privacy terug. Hoe regel ik dat?

whitepaper aanmelden datalek in het nieuws

Edwin Jongsma - 25 juli 2017

De vakantieperiode is in volle gang. Files zijn aan het verdwijnen. Althans in Nederland. Op de A7 in Frankrijk, de zogenaamde ‘route du soleil’, is het een ander verhaal. Deze staat vol met, naar de Côte d’Azur en Costa Brava, reizende Hollanders. Met of zonder caravan. Nog even en dan lig je op een strandbedje of langs het zoetwater zwembad met je smartphone in de hand. Die heb je namelijk altijd dichtbij om het laatste nieuws te consumeren of je social accounts af te struinen. Tijd genoeg om na te denken en te peinzen. En tijdens het peinzen en struinen kom je erachter dat er toch wel heel veel gegevens van je op internet staan. Of dat je ongewenste reclamefolders via de brievenbus ontvangt. Of je gegevens worden gebruikt voor marketingcampagnes. Het komt erop neer dat jouw gegevens gebruikt worden en dat je hier iets tegen wilt doen.

De volgende privacyrechten zijn voor jou van toepassing (bron: Autoriteits Persoonsgegevens): 

  • Recht op informatie;
  • recht op inzage;
  • recht op correctie en verwijdering en het Recht op verzet;
  • en uiteraard heb je de mogelijkheid om een klacht in te dienen.

Hoe begin je met het terughalen van jouw privacy?

Belangrijk is om als eerste te achterhalen welke organisatie en instantie verantwoordelijk is. Vervolgens kan je ze het beste schriftelijk benaderen. Het kan zijn dat je niet tevreden bent de respons. Geen antwoord ontvangen na meerdere reminders? Niet het antwoord naar jouw tevredenheid? Niet samen met de gebruiker van jouw gegevens tot een oplossing gekomen? Op dit soort momenten kan je altijd beslissen een klacht in te dienen

Door de komst van de meldplicht datalekken heeft de autoriteit persoonsgegevens meerdere standaardbrieven op haar website gepubliceerd die je kunt gebruiken. Ook vind je hier alle relevante informatie om op je gemak eens te lezen. 

Edwin Jongsma
Commercieel Directeur
06-43362222
Edwin Jongsma Xtandit

Gerelateerde artikelen