Datalek in het nieuws

Ik wil mijn privacy terug. Hoe regel ik dat?

whitepaper aanmelden datalek in het nieuws

Roberto van den Heuvel - 25 juli 2017

De vakantieperiode is in volle gang. Dit zijn weinige dagen in het jaar dat je in Nederland zonder in de file te staan naar je werk tuft. Op de A7 in Frankrijk, de zogenaamde ‘route du soleil’, is het een ander verhaal. Deze staat vol met naar de Côte d’Azur en Costa Brava reizende Hollanders. Met of zonder caravan.

Nog even en dan lig je op een strandbedje of langs het zoetwater zwembad met de smartphone in de hand. Om het laatste nieuws te consumeren, of social accounts af te struinen. Tijd genoeg om na te denken en te peinzen. En tijdens het peinzen en struinen kom je erachter dat er toch wel heel veel persoonlijke gegevens op internet staan. Of dat je ongewenste reclamefolders via de brievenbus ontvangt. Of dat je gegevens worden gebruikt voor marketingcampagnes. En ineens weet je het: je wilt je privacy terug. Maar hoe regel je dat?

Op privacygebied heb je waarschijnlijk meer rechten dan je denkt. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een handig lijstje gemaakt van de privacyrechten van consumenten:

  • Recht op informatie
  • Recht op inzage
  • Recht op correctie en verwijdering en het Recht op verzet
  • De mogelijkheid om een klacht in te dienen

Hoe begin je met het terughalen van jouw privacy?

Belangrijk is om als eerste te achterhalen welke organisatie en instantie verantwoordelijk is voor jouw persoonsgegevens. Vervolgens kan je ze het beste schriftelijk benaderen. Het kan zijn dat je niet tevreden bent de respons. Geen antwoord ontvangen na verschillende herinneringen? Niet het antwoord gekregen waar je op gehoopt had? Niet samen met de gebruiker van jouw gegevens tot een oplossing gekomen? Op dit soort momenten kun je altijd beslissen een klacht in te dienen.

Door de komst van de meldplicht datalekken heeft de Autoriteit Persoonsgegevens meerdere standaardbrieven op haar website gepubliceerd die je kunt gebruiken. Ook vind je hier allerlei andere relevante informatie over dit onderwerp. 

Gerelateerde artikelen