Datalek in het nieuws

Hoe kan een datalek leiden tot jouw ontslag?

Edwin Jongsma - 2 augustus 2017

Op het online platform van de NOS staat een artikel gepubliceerd over het ontslag van twee Zweedse ministers. Dit ontslag vond plaats, nadat uitkwam dat zij een groot datalek hebben verzwegen. Onder druk van de oppositie heeft de Zweedse premier Löfven, premier van een minderheidskabinet, beide ministers vervangen. Het incident gaat terug tot 2015 en is ontstaan door een datalek bij de database van de Zweedse transportdienst. Deze dienst is verantwoordelijk voor de registratie van alle voertuigen in Zweden, zoals auto’s, schepen en vliegtuigen. Er wordt niet gerept dat er ook daadwerkelijk gevoelige informatie op straat is komen te liggen.

Buitenlandse IT-specialisten wisten zich een weg door de beveiliging van de database te banen. Zo kwamen zij bij gevoelige data. Dit keer zelfs dubbel gevoelig. Critici en Zweedse oppositie leden zijn bezorgd, dat voertuiginformatie van de politie en het leger in verkeerde handen is terecht gekomen. De Zweedse transportdienst had enkele IT-diensten uitbesteed aan een Tsjechisch IT-bedrijf. Dat is dus een erg gevoelige snaar als je juist wilt bijdragen aan de veiligheid op straat.

Naast de Ministers van Binnenlandse zaken en Infrastructuur ligt er nog een derde minister onder vuur. De Minister van Defensie lijkt een motie van wantrouwen te gaan overleven. Resulterend op deze zaken staat ook de positie van de premier onder druk. Uiteraard wil premier Löfven niet dat Zweden in een politieke crisis beland, maar dit maakt het er niet gemakkelijker op.

Bekijk de youtube video

Mijn visie

De eerste gevolgen van strenge handhaving van de datalekregels en politieke druk beginnen te resulteren in boetes en nu ook in ontslagen. Een minister kan zich sowieso weinig fouten veroorloven. En zeker op het ‘prille’ vlak van meldplicht datalekken en het Europese GDPR (General Data Protection Regulation) word je al snel het slachtoffer van het fenomeen “we kunnen een voorbeeld stellen”. Daarbij opgeteld, komt de situatie van het Zweedse minderheidskabinet. Het Zweedse datalek is dan ook gretig door de oppositie verzilverd. In een andere politieke verhouding was de kans groot geweest dat beide ministers wegkwamen met een oppositieberisping. Dit doet overigens niets af aan de zwaarte van de overtreding. De politiek dient het juiste voorbeeld te geven aan bedrijven en organisaties die zich nog aan het voorbereiden zijn op de nieuwe wetgeving. De politiek dient het voortouw te nemen en zou ook de grote inspirator moeten zijn. Maar ook voor de politiek is het een nieuw fenomeen. Hoe zal dat gaan verlopen in Nederland waar de kabinetsformatie nog in volle gang is? We gaan het de komende maanden volgen en bovenop het nieuws zitten.

Schrijf je in voor Datalek in de nieuws en ontvang de meest actuele nieuwsberichten

Edwin