Datalek in het nieuws

Gezondheidszorg relatief vaak slachtoffer datalekken

Lees beveiliging documenten aanmelden datalek in het nieuws
Roberto van den Heuvel - 28 april 2017

Van alle datalekken in 2016, vond 15% plaats in de gezondheidszorg. Dat schrijft ICT&health in een artikel, naar aanleiding van het Verizon 2017 Data Breach Investigations Report (DBIR). In het DBIR stellen onderzoekers dat 68% van al deze incidenten in de gezondheidszorg voortkomt uit de interne organisatie.

Over Verizon

Download het volledige Verizon Data Breach Investigations Report 2017

Verizon Data Breach Investigations Report 2017

Of bekijk hier een interessante video van Verizon over het rapport

Visie over datalekken in de zorg

Wat ik zie in de praktijk bij onze klanten, is dat ICT-infrastructuren en business applicaties in de gezondheidszorg over het algemeen verouderd zijn vanwege de vele bezuinigingen. Investeringen worden gedaan in de verbetering van de zorg in plaats van aan de ICT-infrastructuur, business applicaties en verbetering van de beveiliging van data.

Uit het rapport blijkt dat medische gegevens inmiddels een hogere waarde hebben op de zwarte markt dan financiële informatie. Dit komt doordat de persoonsgegevens waar gezondheidsorganisaties over beschikken, interessant zijn voor criminelen die zich bezighouden met identiteitsfraude. Dit maakt de gezondheidszorg tot een ideale prooi voor deze cybercriminelen.

De meeste bedrijven en organisaties zetten hun ICT-securitybudget in om te voorkomen dat kwaadwillenden van buitenaf in de organisatie kunnen komen. Maar, uit het Verizon rapport blijkt dat het grootste gevaar schuilt in het lekken of verliezen van data van binnen naar buiten. Geen firewall is de oplossing voor de menselijke factor en dit is dan ook zeker iets waar organisaties aandacht aan moeten schenken.