hacker

Geef webcamgluurders geen kans

Roberto van den Heuvel - 23 januari 2018

Nieuwsplatform NOS publiceerde onlangs een artikel over een hacker die 13 jaar lang computergebruikers heeft begluurd via de webcam.

De Amerikaanse hacker heeft duizenden computers besmet met een malware virus zodat hij de gebruikers op afstand kon begluren via de webcam. Via dezelfde hack heeft hij op afstand de microfoon kunnen aanzetten zonder dat de slachtoffers dit door hadden. De slachtoffers waren vooral kinderen.

De hacker, een 28 jarige man uit Ohio, is recent tegen de lamp gelopen en opgepakt. Reeds op 14-jarige leeftijd ontwikkelde hij een schadelijk software programma met de naam Fruitfly. De verdachte heeft zo 13 jaar lang zijn gang kunnen gaan en heeft via de webcam miljoenen foto’s gemaakt. Hij wordt ook verdacht van het maken van kinderporno. Apple heeft het lek na 13 jaar gedicht met een update.

Mijn visie

In het compliant worden voor de nieuwe Europese wetgeving voor meldplicht datalekken, GDPR (General Data Protection Regulation), worden specifieke hardware beveiligingen al snel over het hoofd gezien. Desktopcomputers en laptops beschikken allemaal over een webcam. Deze kunnen ongemerkt op afstand worden aangezet zonder dat de gebruiker dit door heeft. Dat je hier als volwassene slachtoffer van kunt worden, komt behoorlijk dreigend over. En kinderen wil je al helemaal geen risico laten lopen.

Uiteraard kun je de webcam via de instellingen uitschakelen. Maar dan beperk je de mogelijkheden van videobellen en vergaderen. Veel mensen gebruiken vandaag de dag FaceTime en andere applicaties om met familieleden, vrienden en kennissen overal ter wereld contact te onderhouden. De charme is dat je niet alleen met elkaar communiceert via geluid, maar dat ook beeld tot de mogelijkheden behoort. Voor opa’s en oma’s die verder weg wonen of voor ouders die regelmatig op zakenreis zijn is dit bij uitstek een innovatieve manier om met de geliefden aan het thuisfront te communiceren.

Om het risico op ongewenst meekijken te verkleinen, is het een goed idee om een webcamcover te gebruiken. De cover schuif je over de camera van de webcam op het moment dat je deze niet gebruikt.

Roberto van den Heuvel
Manager Consultancy & Solutions
06-43362248
Roberto van den Heuvel Xtandit