Facebook leeft de Privacywetgeving niet na

Facebook heeft lak aan privacywetgeving

Aanmelden voor datalek in het nieuws

Edwin Jongsma - 06 juli 2017

Uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) komt naar voren dat Facebook de wetgeving rondom privacy niet geheel naleeft. De AP heeft onderzocht hoe Facebook omgaat met de wetgeving voor de bescherming van persoonsgegevens. Nederland telt ongeveer 9,6 miljoen Facebookgebruikers. Facebook informeert deze gebruikers onvolledig over het gebruik van persoonsgegevens. Ook heeft Facebook bijzondere gegevens van gevoelige aard gebruikt zonder toestemming van de rechtmatige eigenaar. Met dit laatste is Facebook inmiddels gestopt, aldus de AP.

Mijn visie

We kunnen elke dag ervaren hoe big brother Facebook mee gluurt over onze schouder. Als je via google zoekt naar ‘vluchten Barcelona’ dan moet je niet raar opkijken als je op je tijdlijn op Facebook, advertenties tegenkomt voor vluchten, hotels of andere zaken met bestemming Barcelona als onderwerp. Uiteraard is Facebook hierin niet uniek. Data-analyses en -targetting is inmiddels een lucratief online verdienmodel.

Bedrijven als Google en Facebook, die online zeer veel macht bezitten, liggen daarom onder het vergrootglas van de Europese Unie en organisaties als de Autoriteit Persoonsgegevens. En ze zijn vaak de eerste die op de vingers worden getikt. Zij dienen leidend te zijn bij het voldoen aan wetgeving als meldplicht datalekken, bescherming persoonsgegevens en de General Data Protection Regulation (GDPR). En dat is maar goed ook.

Wil je de privacy-instellingen van je Facebookaccount optimaliseren? Bekijk 18 goede tips van Trusted Reviews.

Edwin Jongsma
Commercieel Directeur
06-43362222
Edwin Jongsma Xtandit