Datalek in het nieuws

Check of jouw inloggegevens zijn gestolen

Aanmelden voor nieuws over datalekken

Edwin Jongsma - 3 augustus 2017

Heb jij het vermoeden dat jouw inloggegevens zijn gestolen? Op het online platform van de politie kan je nu jouw e-mailaccount laten checken. Typ hiervoor simpelweg jouw e-mailaccount in en dan verschijnt de volgende boodschap:

Zoals je in de afbeelding kunt lezen, staat hier dat er binnen enkele minuten een melding volgt of jouw e-mailaccount, inloggegevens of wachtwoorden voorkomen in de, door de politie in beslag genomen, databases. Als het in beslag genomen blijkt, is dit overigens geen zekerheid dat jouw gegevens veilig zijn. Deze kunnen namelijk inmiddels verkocht zijn door, en/of in handen terecht gekomen zijn van, kwaadwillende. Het spreekt voor zich dat het verstandig is om jouw ‘gestolen’ accounts te voorzien van nieuwe wachtwoorden of nog beter; een two factor authentication. Een two factor authentication combineert twee van de drie beveiligingen zoals; wachtwoord en/of pincode, een beveiliging via een mobile device of een biometrische beveiliging (vingerafdruk en/of irisscan). Een mooi two factor voorbeeld is de Privium toegang door de douane op Schiphol. Eerst wordt de Privium pas gescand en daarna volgt een irisscan. Een onbemand en veilig innovatief concept voor de haastige en geoefende reiziger.

Ik heb geen e-mail van de politie ontvangen en weet nog steeds niet of dat echt goed nieuws is. Door de drukte op deze nieuwe webpagina kan het namelijk ook langer duren. Bovendien heb je geen garantie dat jouw accounts veilig zijn. De door de Nederlandse politie in beslag genomen gegevens zijn maar een druppel op de internationale, gloeiende plaat.

Have You been PWND?

Een platform met een veel grotere database en dat bovendien direct antwoord geeft of je geïnfecteerd bent met een breach is HAVEIBEENPWND.

Troy Hunt heeft drie jaar geleden het web platform gelanceerd. Dit is een internationale versie van het initiatief van de Nederlandse politie. Troy heeft een directors functie bij Microsoft en reist de wereld over om lezingen over security te geven.

In een filmpje van Hack5 zie je een video-interview met Troy Hunt en vertelt hij achtergrondinformatie over het hoe en waarom hij het platform HAVEIBEENPWND heeft gelanceerd.

Check haveibeenpwnd

Voorlopig kan ik met een gerust hart slapen. Hopelijk bevatten jouw accounts en e-mailadressen ook geen breaches.

Ik wens je in ieder geval een breach-vrije zomer toe!

check of jouw persoonsgegevens zijn gestolen
Edwin Jongsma
Commercieel Directeur
06-43362222
Edwin Jongsma Xtandit

Gerelateerde artikelen