Datalek in het nieuws

Check of jouw inloggegevens zijn gestolen

Aanmelden voor nieuws over datalekken

Roberto van den Heuvel - 3 augustus 2017

Heb jij het vermoeden dat jouw inloggegevens zijn gestolen? Op het online platform van de politie kan je nu jouw e-mailaccount laten checken. Typ hiervoor simpelweg jouw e-mailadres in en dan verschijnt de volgende boodschap:

Zoals je in de afbeelding kunt lezen krijg je binnen enkele minuten een melding of jouw e-mailaccount, inloggegevens of wachtwoorden voorkomen in door de politie in beslag genomen databases. Wanneer jouw gegevens voorkomen in de database, biedt dit geen zekerheid dat je gegevens veilig zijn. Deze kunnen namelijk eerder al doorverkocht zijn en in handen gekomen van kwaadwillende personen.

Het spreekt voor zich dat het verstandig is om jouw ‘gestolen’ accounts te voorzien van nieuwe wachtwoorden of, nog beter: een two factor authentication. Een two factor authentication combineert twee beveiligingen. Bijvoorbeeld een wachtwoord en een beveiliging via een mobiel apparaat of een biometrische beveiliging (vingerafdruk en/of irisscan). Een mooi two factor authentication voorbeeld is de Privium toegang door de douane op Schiphol. Eerst wordt de Privium pas gescand en daarna volgt een irisscan. Een onbemand en veilig innovatief concept voor de haastige en geoefende reiziger.

Ik heb geen e-mail van de politie ontvangen en weet nog steeds niet of dat echt goed nieuws is. Door de drukte op deze nieuwe webpagina kan het namelijk ook langer duren. Bovendien heb je geen garantie dat jouw accounts veilig zijn. De door de Nederlandse politie in beslag genomen gegevens zijn maar een druppel op de internationale, gloeiende plaat.

Have You been PWND?

Een platform met een veel grotere database en dat bovendien direct antwoord geeft of je geïnfecteerd bent met een breach is HAVEIBEENPWND.

Troy Hunt dit webplatform drie jaar geleden gelanceerd. Het is een internationale versie van het initiatief van de Nederlandse politie. Troy heeft een managementfunctie bij Microsoft en reist de wereld over om lezingen over security te geven.

In een filmpje van Hack5 zie je een video-interview met Troy Hunt en vertelt hij achtergrondinformatie over waarom hij het platform HAVEIBEENPWND heeft gelanceerd.

Check haveibeenpwnd

Voorlopig kan ik met een gerust hart slapen. Hopelijk bevatten jouw accounts en e-mailadressen ook geen breaches.

check of jouw persoonsgegevens zijn gestolen
Roberto van den Heuvel
Manager Consultancy & Solutions
06-43362248
Roberto van den Heuvel Xtandit

Gerelateerde artikelen