Datalek in het nieuws

Canadees bedrijf betaalt 450.000 dollar losgeld voor gegijzelde data

Download checklist aanmelden voor nieuws over datalekken

Roberto van den Heuvel - 18 juli 2017

Een Canadees bedrijf betaalde een flinke losgeldsom om databases en back-ups te laten decrypten nadat de data van het bedrijf gegijzeld was. Dat schrijft Security.nl in een artikel. De betaling was voor het bedrijf de uitweg om weer te beschikken over hun eigen data. Hoe heeft dit zo ver kunnen komen? De hackers hebben zes medewerkers uit het management een e-mail gestuurd. De bijlage uit de e-mail, een pdf-document, was geïnfecteerd met de ransomware. In de ICT-infrastructuur waren databases verouderd en applicaties niet ge-update met de juiste patches. Het bewijs dat de hackers beschikten over de decryptie sleutel werd opgevraagd en helaas…. Het bedrijf zag geen andere oplossing dan het losgeld te betalen.

Hoe werkt ransomware precies?

Wat is nu ransomware en hoe gaan criminelen te werk? Televisieprogramma Opsporing Verzocht maakte er een interessante video over. 

Bekijk de video

Mijn visie

Cybercriminaliteit is het nieuwe Narcos. Bovenstaand voorbeeld bewijst dat. Het laat zien dat er grote sommen geld in omgaan en dat het dus serieuze criminaliteit is. Cybercrime is laagdrempelig, omdat je het van achter een computer kunt uitvoeren. Overal ter wereld kan dit dus, mits je internetverbinding hebt. Als je deze criminaliteit uitvoert vanuit een land waar de pakkans laag is, dan begrijp je waarom we steeds vaker meldingen van ransomware in de pers voorbij zien komen.

Wat is nu het advies als dit jou overkomt? Ik heb altijd geleerd dat je niet moet zwichten voor afpersing en bedreiging. Begin je daar eenmaal aan, dan is het einde zoek. Schoenmaker blijf bij je leest. Houd je hier niet mee bezig en schakel direct de politie in. De politie heeft geïnvesteerd in een landelijk Team High Tech Crime, en werkt bovendien aan dit soort cases internationaal samen met andere korpsen. Cybercriminelen doen vaak aanvallen in meerdere landen tegelijk. De politie, landelijk verantwoordelijk voor alle aangiften tegen cybercriminelen, beschikt over de juiste informatie en specialisten om jou te adviseren en begeleiden.

In jouw data besmet en gegijzeld door ransomware? Ga naar de website van de politie en volg het advies op.