Datalek in het nieuws

Canadees bedrijf betaalt 450.000 dollar losgeld voor gegijzelde data

Op het online platform security.nl staat een artikel gepubliceerd over een bedrijf uit Canada. Zij betaalden een forse losgeldsom om databases en back-ups weer te laten decrypten. Dat was hun uitweg om weer te beschikken over hun eigen data. Hoe dit zo ver heeft kunnen komen? De hackers hebben zes medewerkers uit het management een e-mail gestuurd. De bijlage uit de e-mail, een pdf-document, was geïnfecteerd met de ransomware. In de ICT-infrastructuur waren databases verouderd en applicaties niet ge-update met de juiste patches. Het bewijs dat de hackers beschikten over de decryptie sleutel werd opgevraagd en helaas…. Het bedrijf zag geen andere oplossing om het losgeld te betalen.

Video cybercrime

Wat is nu ransomware en hoe gaan criminelen te werk? Bekijk de video van het tv-programma opsporing verzocht!

Mijn visie

Cybercriminaliteit is het nieuwe Narcos. Bovenstaand voorbeeld bewijst dat. Het laat zien dat er grote sommen geld omgaan en dat het dus serieuze criminaliteit is. Cybercrime is laagdrempelig, omdat je het vanachter een computer kunt uitvoeren. Overal ter wereld kan dit dus, mits je internetverbinding hebt. Als je deze criminaliteit uitvoert vanuit een land waar de pakkans laag is, dan begrijp je waarom we steeds vaker meldingen van ransomware in de pers voorbij zien komen.

Wat is nu het advies als dit jou overkomt? Ik heb altijd geleerd dat je niet moet zwichten voor afpersing en bedreiging. Begin je daar eenmaal aan, dan is het einde zoek. Schoenmaker blijf bij je leest. Houd je hier niet mee bezig en schakel direct de politie in. De politie heeft geïnvesteerd in een landelijk Team High Tech Crime, en werkt bovendien aan dit soort cases internationaal samen met andere korpsen. Cybercriminelen doen vaak aanvallen in meerdere landen tegelijk. De politie, landelijk verantwoordelijk voor alle aangiften tegen cybercriminelen, beschikt over de juiste informatie en specialisten om jou te adviseren en begeleiden.

Ben jij besmet en gegijzeld door ransomware? Ga naar de website van de politie en volg het advies op.

Edwin Jongsma
Commercieel Directeur
06-43362222
Edwin Jongsma Xtandit