Wegwerp business apps
BLOG

Wegwerp business apps worden de nieuwe standaard

27 mei 2015
Roberto van den Heuvel

Nieuwe technologieën, digitalisering en de marktdruk om kostenefficiënter te werken, dwingen organisaties om wendbaar te zijn. Als antwoord hierop zijn wegwerp business apps vaak het middel om veranderende bedrijfsprocessen te ondersteunen en optimaliseren. Waarom kunt u als IT-Manager niet meer om wegwerp business apps heen? En hoe gaat u hiermee om? 

Wegwerp business apps: een reactie op marktontwikkelingen

Er zijn ten minste drie marktontwikkelingen te noemen die een groot versterkend effect hebben op de populariteit van disposable apps:

1. Nieuwe marktspelers vormen een gevaar voor de gevestigde orde

In de afgelopen 15 jaar is 52% van de Fortune 500 bedrijven failliet gegaan, overgenomen of uit de lijst verdwenen. Snelgroeiende startups die technologie slim omarmen in hun businessmodel, hebben een belangrijke invloed op deze ontwikkeling. De grootte van het bedrijf en omzet bieden geen garantie om te overleven: wendbaarheid is het toverwoord om de concurrentie voor te blijven.

2. Mobiliteit

Meer en meer mensen gebruiken apps voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Door de Bring Your Own App trend nemen steeds meer werknemers het heft in eigen handen. Ook voor de organisatie waar u werkzaam bent, is dit niet te vermijden (en wellicht al een feit). Werknemers verwachten dat hun werkgever hen faciliteert met tenminste dezelfde tooling zoals ze deze ook privé tot hun beschikking hebben. Eenvoudig te bouwen (wegwerp) business apps bieden dan vaak de oplossing.

3. De wensen vanuit de business vereisen flexibele IT-systemen 

De behoefte vanuit de business om beter, slimmer en kostenefficiënter klanten te bedienen en tevens de bedrijfsdoelstellingen te realiseren, vraagt om een IT-afdeling die dit kan ondersteunen. Bestaande legacy systemen zijn vaak ongeschikt om de snel veranderende wensen en de hiermee gemoeide proces- en systeemaanpassingen te ondersteunen. Vaak wordt er geprogrammeerd met codering. Dit is kostbaar en tijdrovend. Wanneer de syteemaanpassingen zijn doorgevoerd, zijn deze alweer achterhaald; behoeften en wensen vanuit de gebruikers veranderen immers weer snel.

Wegwerp business apps

De IT-afdeling moet bedrijfsprocessen direct kunnen passen

Bedrijven hebben door bovengenoemde ontwikkelingen behoefte aan op maat gemaakte business apps waarmee ze hun bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren. Daarbij moet informatie vaak uit verschillende platforms (zoals MS SharePoint, SAP, Oracle en Salesforce) kunnen worden ontsloten. Denk hierbij aan toepassingen als procesaccordering, on- and off boarding processen, declaraties, incidenten, serviceverzoeken, online afspraken, registraties, etc.

Wegwerp Business Apps

Het gemak waarmee tegenwoordig software applicaties kunnen worden ontwikkeld en verbonden aan corporate systemen, heeft de markt voor business software radicaal veranderd. Het toenemende gemak in applicatieontwikkeling maakt het mogelijk dat organisaties software kunnen ontwikkelen waar vroeger veel tijd, budget en specialistische kennis voor nodig was. Veel organisaties transformeren naar cloud-based platforms en bouwen hun eigen business apps om hun bedrijfsprocessen te optimaliseren. Vaak zijn deze apps voor éénmalig gebruik en voor een specifiek proces ontwikkeld: een wegwerp business app. Het lijkt misschien geldverspilling, maar dat is het niet. Het is juist een bijproduct van toegevoegde efficiency op de werplekautomatisering.

Wegwerp apps verschijnen in diverse industrieën van verschillende grootte. Zelfs Corporates in de Fortune 100 lijst, zoals de Kimberly-Clarc Corporation, hebben de wendbaarheid van wegwerp apps omarmd. Deze internationale bedrijven kunnen hierdoor het aanpassingsvermogen en de workflow efficiency van start-ups evenaren, zelfs voor de meest kritische processen en met minimale IT-ondersteuning.

Wegwerp business apps bouwen met K2 blackpearl

Bij Xtandit bieden we het K2 blackpearl platform om snel en eenvoudig apps te bouwen. K2 is gericht op hybride omgevingen waarbij on-premise-systemen ook perfect in de cloud werken. Met de Smart Objects van K2 kunnen benodigde gegevens opgehaald worden en via bijvoorbeeld een smart formulier getoond worden aan de gebruiker. Smart Objects vormen als het ware dus een laag tussen de daadwerkelijke data (zoals een CRM of SQL server) en wat de gebruiker ziet. Zo bouwt u zonder diepgaande technologische kennis in korte tijd een app. Bekijk in de video hoe K2 precies werkt.

Bekijk de live presentatie business apps terug

Vorig jaar organiseerde Xtandit een event voor IT-Managers rondom het thema Darwin en de technologische evolutie van bedrijfsprocessen. Een van de gastsprekers, Andrew Murphy (Business Consultant K2), deelde daar hoe hij klanten geholpen heeft met het opzetten van hun eigen wegwerp business apps. Bekijk hier de live presentatie terug.

Roberto van den Heuvel Xtandit
Roberto van den Heuvel
Manager Consultancy & Solutions