BLOG

Waarom zou je investeren in een uniforme, low-code workflow automatisering oplossing?

05 februari 2019
Remko Hoekstra

Wat gaat er mis?

In de huidige, digitale tijd is er geen tijd meer voor trage, handmatige processen. Bedrijfsprocessen moeten vloeiend en zonder problemen verlopen. De afgelopen jaren zijn dan ook steeds meer bedrijven gaan investeren in workflowautomatisering.

Organisaties experimenteren met zelf geprogrammeerde workflows, of de workflow toepassingen van functiegerichte applicaties van CRM en/ of ERP. We zien bij onze klanten regelmatig dat deze oplossingen niet goed (meer) werken.

Trends en oplossingen workflowsoftware

AI en Robotics geven boost

Waar workflowautomatisering jarenlang behoorlijk lastig te organiseren was (met name voor de complexere processen), brengen nieuwe technologische ontwikkelingen zoals Artificial Intelligence (AI) en Robotics daar verandering in.

Er zijn steeds meer innovatieve, uniforme, low-code oplossingen voor workflowautomatisering beschikbaar. Met zo’n oplossing bouw je zelf een workflow op basis van eenvoudige wizards of drag en drop en is zelf programmeren niet tot nauwelijks nodig.

Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat de markt voor low-code oplossingen tussen 2018 en 2020 met zo’n 10 miljard zal groeien tot een totaalomzet van 15 miljard euro.

Waarom is zo’n uniforme low-code oplossing zo interessant?

1. Het proces stopt niet bij één afdeling

Hoewel een functiegerichte oplossing de juiste functionaliteiten biedt voor functies en rollen die horen bij één afdeling, loopt een proces langer door dan die ene afdeling. Een uniforme oplossing is overkoepelend aan alle systemen die binnen een organisatie gebruikt worden. Als er acties zijn vereist van andere functies of als data nodig is uit andere systemen, kan deze oplossing de juiste lijntjes leggen.

2. Minder hoge kosten

De kosten om processen per applicatie in kaart te brengen en te implementeren, zijn vaak hoog. Dat komt doordat programmeurs alle workflow functionaliteiten binnen een functiegerichte oplossing moet leren kennen en deze met aparte integraties aan elkaar moet koppelen.

Als een overkoepelend systeem gebruikt wordt (een uniforme oplossing), hoeft de applicatiebeheerder alleen die oplossing te leren gebruiken. Zeker als je een no-code oplossing gebruikt, gaan de kosten drastisch omlaag.

Workflows worden automatisch opgezet op basis van een aantal voorgeprogrammeerde onderdelen, zoals de koppeling met Active Directory, Exchange, etc. Dat geeft de IT-Manager meer ruimte om te investeren in het optimaliseren van het proces of innovaties.

3. Processen zijn dynamisch

De grootste uitdaging ligt misschien wel in het feit dat processen veranderen naarmate de tijd verstrijkt. De initiële processen moeten bijvoorbeeld aangepast worden als er een complexer product ontwikkeld wordt.

Dat kan er toe leiden dat er meerdere stappen opgenomen moeten worden in het proces of meer data beschikbaar moet worden gesteld. Ook als een bedrijf groeit, groeien processen vaak mee. Bijvoorbeeld omdat er meer beslissingslagen moeten worden toegevoegd.

Een functiegerichte applicatie is vaak niet in staat om mee te ontwikkelen, terwijl een uniforme workflow automatisering oplossing ervan uitgaan dat de processen veranderen. Wegwerp business apps zijn dan ook vaak het middel om veranderende bedrijfsprocessen te ondersteunen en optimaliseren.

Trends en ontwikkelingen in workflowautomatisering

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van innovatieve no-code workflowoplossingen? En hoe deze oplossingen jouw medewerkers helpen hun werk sneller en beter te doen?

Download dan nu het e-book
Remko Hoekstra Xtandit
Remko Hoekstra
Account Manager Document Process Solutions