Waarom Kleurmanagement geen droge kost is
BLOG

Waarom Kleurmanagement geen droge kost is

Terugblik kennissessie Kleurmanagement: ben jij er de volgende keer ook bij?

De ontwikkelingen in de grafische sector gaan vliegensvlug. Dit biedt grafische ondernemers kansen om zich te onderscheiden van de concurrentie. Op het gebied van kleurmanagement bijvoorbeeld liggen er geweldige kansen. Tijdens gesprekken met klanten merkte ik al een tijd dat veel grafische ondernemers hier ook wel oren naar hebben. Als grafisch adviseur lag hier voor mij een mooie taak: het organiseren van een kennissessie over kleurmanagement. In dit blog doe ik verslag van deze zeer geslaagde bijeenkomst, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Vanuit het grafische team was ik vorige week aanwezig als gastheer bij de Kennissessie Kleurmanagement. In mijn huidige rol als grafisch adviseur leek me dit droge kost. Achteraf besefte ik me, dat dit een geheel verkeerd beeld was. Ergens in het verleden, voor de eeuwwisseling, heb ik wel ervaring opgedaan op dit gebied bij een grafisch bedrijf (GOC in Veenendaal). Ik maakte kennis met CMYK en rasters. Ook heb ik jaren later als ‘inval operator’ productie gedraaid met een printer. Maar, zo merkte ik al snel, de kennis van toen is inmiddels volledig achterhaald. Ook voor mijzelf dus een goed moment om mijn kennis over kleurmanagement bij te spijkeren.

De sessie werd gegeven door onze analist Remon van Drogenbroek, die nooit een nieuwe ontwikkeling mist op het gebied van Kleurmanagement. Hij begon met een uitleg over het begrip kleurmanagement, want in de praktijk ontstaat er nogal eens verwarring over de definitie. Om het simpel te houden, geef ik je de volgende definitie:

Kleurmanagement is de voorspelbaarheid van de kleuren op het beeldscherm, de printer en/of  de pers.

Vanuit deze definitie vertelde Remon over kleurruimtes, profielen, meetmethodes, kalibreren en profileren, en hoe je deze zaken in kunt zetten op voorspelbare kleuren te produceren. Na deze stevige theoretische basis, was het tijd voor praktijk. Remon lichtte toe welke mogelijkheden de rip van Xerox printers bieden. Dat je met het aanpassen van één vinkje heel veel aanpassingen en misprints kunt voorkomen, was voor mij echt een eyeopener. Omdat we de sessie bewust niet te groot hebben gemaakt, konden deelnemers gelijk hun vragen stellen. Er ontstonden interessante gesprekken. De sessie werd afgesloten met een flowchart van EFI software, waarbij iedere stap in de route van een bestand op de rip werd uitgelegd.

grafische_kennissessie_kleurmanagement.jpg

Feedback op de sessie

Xtandit wil zich graag continu verbeteren, en daarom hebben we onze deelnemers direct om feedback gevraagd. Vol trots kan ik vertellen dat wij enkel achten, negens en zelfs een enkele tien hebben gekregen. Met deze feedback gaan wij aan de slag om in de toekomst meer van dit soort sessies te doen. Kleurmanagement droge kost? Echt niet!

Ben jij niet bij de sessie aanwezig geweest, maar ben je toch benieuwd naar de mogelijkheden rondom Kleurmanagement? Neem gerust contact met mij op en kom langs in ons Experience Centre.

Neem contact op

Schrijf je in voor onze herinneringslijst

In de toekomst zullen wij zeker nog meer kennissessies organiseren. Wil jij er volgende keer ook bij aanwezig zijn? Schrijf je dan in voor onze herinneringslijst.

Wij geven je een seintje zodra er weer nieuwe sessies plaatsvinden.

Houd mij op de hoogte
versant 80 getest in experience center