inspiratie brunch Xtandit
BLOG

Terugblik op spetterende Darwin Inspiratielunch

22 mei 2015
Roberto van den Heuvel

Het was vorige week nog in het nieuws: 22% van de werknemers in de ICT-sector vreest ontslagen te worden. De vraag naar deze werknemers is echter zelfs groter dan het aanbod. Wat is er aan de hand? De IT-markt verandert continue. Dat vraagt ook om andere capaciteiten van IT’ers. De rol van de IT-Manager verandert naar die van Information Manager. 5 juni hebben wij tijdens het Darwin Event IT’ers en ondernemers bij elkaar gebracht om hierover met elkaar te sparren. In dit blog neem ik je in een vogelvlucht mee terug in de tijd naar deze sessie.

Vermogen tot aanpassen is cruciaal voor IT-Manager

Het is niet de sterkste of de slimste die overleeft, maar degene die zich het beste weet aan te passen. Dit was het thema van onze inspiratielunch, waar ik zeer tevreden op terug kan kijken. Het doel was om IT-Managers en ondernemers te inspireren hoe een organisatie wendbaar blijft in een wereld waarin technologie steeds meer invloed krijgt op ons business model. Aan de reacties van de bezoekers te merken, durf ik zo bescheiden te zijn dat we geslaagd zijn in onze "operatie". De gastsprekers wisten het publiek te boeien en nieuwe inzichten te geven, ieder vanuit hun eigen vakgebied.

Bekijk in onderstaande video een mooie samenvatting van deze dag en de reacties van deelnemers.

Wat vertelden de gastsprekers?

Professor Jelle Reumer van het Natuur Historisch Museum legde "in de biologie van het bedrijfsleven" op onnavolgbare wijze en met een gezonde dosis humor het verband tussen overleven in de natuur en het bedrijfsleven. Met name de natuurwet “Shit Happens” uit de koker van Jelle zelf relativeerde op een mooie manier dat je als organisatie niet alles kunt sturen.  
Bekijk hier de presentatie

Joost den Elzen van autoschade herstelbedrijf ABS vertelde vanuit ondernemersperspectief over de impact van bijvoorbeeld zelfrijdende auto's op zijn business model, maar ook hoe augmented reality en digitale formulieren juist weer kansen bieden in de werkplaats. Het leermoment was hier dat technologie enerzijds je business model onder druk kan zetten en anderzijds juist kan helpen om je concurrentiepositie te verbeteren. 
Bekijk hier de presentatie

Olaf van Haperen van Kneppelhout & Korthals Advocaten legde op zijn beurt de juridische zenuwen bloot van de veranderende wet- en regelgeving rondom bedrijfsdata en IT-trends. Wie is verantwoordelijk voor de data en mogelijke datalekken? Hoe borg je dit als organisatie en welke afspraken dien je met personeel, klanten en leveranciers goed vast te leggen? Privacy en beveiliging wordt een gevaarlijk spel.
Bekijk hier de presentatie

“Met name de privacy en wet- en regelgeving heeft me veel inzicht gebracht”, aldus een van de deelnemers van het Darwin Event.

Andrew Murphy van K2 nam op een sophisticated manier, zoals alleen Engelsen dat kunnen, de bezoekers mee in de wereld van wegwerp business apps. Tevens demonstreerde hij live hoe je vanuit verschillende bedrijfsapplicaties bijvoorbeeld eenvoudig een Feedback App bouwt die vervolgens voor het publiek vanaf hun mobiele devices te benaderen was. De eenvoud en snelheid waarmee dit gerealiseerd werd was een regelrechte eye opener voor de toehoorders. 
Bekijk hier de presentatie

Interactieve sessie

Naast al deze inspiratie was er ruimte voor kennisdeling. Tijdens een interactieve sessie, waarbij ook de gastsprekers aanschoven, hebben de bezoekers ideeën uitgewisseld die hen kunnen helpen om andere inzichten te verkrijgen. Zo krijgen zij ook meer grip op de kansen en bedreigingen door de technologische evolutie m.b.t. hun eigen bedrijfsprocessen.

 

Roberto van den Heuvel Xtandit
Roberto van den Heuvel
Manager Consultancy & Solutions