Grafische Vakbeurs 2013 Xtandit
BLOG

Terugblik Grafische Vakbeurs 2013

30 januari 2013
Piet Zwanenberg

Ik geef het meteen toe. Ik ben een beursliefhebber. Ik heb het dan ook uitermate naar mijn zin gehad, afgelopen week in Gorinchem. Een beurs geeft de mogelijkheid om in korte tijd veel relaties te ontmoeten, ontwikkelingen te horen en te zien, en om het netwerk uit te breiden.

Deze laatste beurs liet duidelijk de ontwikkelingen zien in de grafische industrie.  De afwezigheid van enkele befaamde grafische handelshuizen/merken, de nadrukkelijke aanwezigheid van de printerleveranciers, en het grote aanbod van grootformaat plotters. Ook meer grafische bedrijven presenteerden zich met een stand op deze beurs. De verdere digitalisering van drukwerk, de groei van grootformaat, en het belang van software oplossingen, allemaal bij elkaar in een hal. Diverse rapporten onderschrijven deze trend.

Namens Xtandit waren wij onderdeel van de Xerox stand. Ten opzichte van Hardenberg 2012 was het duidelijk drukker, en het aantal gasten uit België was ook opvallend groot. De interesse voor de hoog volume digitale pers, de Colorpress 1000, was groter dan in het verleden.

Voor het eerst was Epson aanwezig met een eigen stand. Daar Xtandit sinds 2012 Epson dealer is, mocht ik regelmatig relaties wegwijs maken bij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van grootformaat. Een van deze ontwikkelingen is de lijn die Epson ontwikkeld heeft voor de signmarkt. Met name de Surecolor S70600 was met de metallic en witte inkt een eyecatcher, waar veel bedrijven interesse in toonden.

Ondanks het feit dat de grafische markt nog steeds in zwaar weer verkeert, bespeurde ik toch iets van een kentering. De gesprekken met relaties waren positiever dan een jaar geleden. Is het omdat we eraan gewend raken, of is er echt sprake van een verandering in de markt? Diverse nieuwsberichten spreken van enig economische herstel . En laten we de aangekondigde troonsopvolging niet vergeten. Dit zal zeker een extra vraag naar allerlei grafische producten opleveren.
Het concept om de beurs op deze manier te organiseren is uitstekend. Ook de locatie zou naar mijn mening altijd in Gorinchem moeten zijn. Maar hier is al veel over gezegd en geschreven.

Als beursliefhebber hoop ik dat ik nog lang deel kan uitmaken van grafische beurzen. Wat is er mooier dan onderdeel te zijn van deze mooie grafische wereld, rond te slenteren door de hal, en te kijken naar alle mooie, en nieuwe producten, die speciaal ontwikkeld worden voor de grafische markt!

Mijn collega’s en ik hopen u weer te mogen ontmoeten op de Grafische Vakbeurs 2014, ongeacht de locatie.

Piet Zwanenberg Xtandit
Piet Zwanenberg
Account Manager