Veilig Xtandit
BLOG

Saaier kunnen we het niet maken, wel veiliger

27 april 2014
Roberto van den Heuvel

1 april nadert weer, wat betekent dat het tijd is voor de belastingaangifte. Dit is nu echt zo’n “ding” waar je niet op zit te wachten, maar wat toch moet gebeuren. En dan vraag ik mijzelf elk jaar weer af, ga ik het zelf invullen, of laat ik er iemand met verstand van zaken naar kijken?

Je kunt het vergelijken met ICT. Ik heb nog geen ondernemer horen zeggen (op de bedrijven na die er direct geld mee verdienen), dat het zo fijn is om een paar ton te investeren in een serverpark. Laat staan dat het een feest is om regelmatig een back-up te maken van je bedrijfsgegevens, en deze professioneel te laten testen.

Onder het mom “kicking the can down the road” wordt zo’n test vaak vooruitgeschoven, omdat het niet bovenaan de prioriteitenlijst staat . En zolang het werkt, en niemand ernaar vraagt….    
Het gebeurt dan ook regelmatig dat organisaties denken een goede back-up te hebben, totdat na een calamiteit (servercrash, oververhitte airco, brand etc.) het tegendeel blijkt, en het dan wel héél lastig wordt om überhaupt bijvoorbeeld openstaande posten te innen zonder nuttige data.     

Als je er goed over nadenkt, is het eigenlijk ridicuul; bedrijfsgegevens zijn de levensader van een organisatie, en die dienen goed geback-upt en getest te worden! Nu realiseer ik mij heel goed dat dit belerend over kan komen, en dat je bij het lezen van dit artikel zult denken, dit geldt misschien voor mijn buurman, maar niet voor mij...

Met 1 april voor de deur is een gratis advies immers nooit weg; “Saaier kunnen we het niet maken, wel veiliger”.

Roberto van den Heuvel Xtandit
Roberto van den Heuvel
Manager Consultancy & Solutions