plaatsonafhankelijk werken public private of hybrid cloud
BLOG

Plaatsonafhankelijk werken: public, private of hybrid cloud?

18 januari 2016
Roberto van den Heuvel

Plaatsonafhankelijk werken krijgt steeds meer aandacht. Ook bij de regering staat dit onderwerp op de prioriteitenlijst. In april van vorig jaar is er een wetsvoorstel door de Eerste Kamer aangenomen dat van thuiswerken een officieel wettelijk recht maakt. Maar kiest u het beste voor een public, private of hybrid cloud om thuiswerken mogelijk te maken? Dit blog vergelijkt de kenmerken van de verschillende oplossingen. Zo krijgt u een beter beeld over welke oplossing het beste aan de wensen van uw organisatie voldoet.

Wat houdt de wet 'flexibel werken' in?

Deze wet die plaatsonafhankelijk werken bevordert, moet ervoor zorgen dat werknemers hun baan en zorgtaken beter kunnen combineren. Denk aan:

 • Alleenstaande ouders die zich vaak gedwongen voelen om minder te gaan werken
 • Mensen die als mantelzorger willen optreden en tot nu toe gebonden waren aan strakke werktijden en verplichtte aanwezigheid op kantoor

Wat betekent dit concreet? Werknemers hebben het recht om een verzoek in te dienen bij hun werkgever. De werkgever is vervolgens verplicht om serieus naar het verzoek te kijken. Alleen “zwaarwegende bedrijfsredenen” kunnen reden zijn om een verzoek af te keuren.

IT oplossingen voor plaatsonafhankelijk werken

Plaatsonafhankelijk werken houdt in dat werknemers op een veilige manier vanuit huis en andere externe locaties toegang moeten hebben tot bedrijfsdata en –toepassingen. Dit alles tijd,- plaats,- en vaak device onafhankelijk. Hoe zorgt u ervoor dat werknemers overal de juiste middelen ter beschikking hebben? Drie populaire oplossingen hiervoor zijn het afnemen van een public, een private of een hybrid cloud. Hieronder worden alle drie de opties met elkaar vergeleken, zodat u een keuze kunt maken. Wilt u hulp hierbij? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag.

Public cloud

U kunt gebruik maken van een hosting partij om plaatsonafhankelijk werken mogelijk te maken voor uw werknemers. U huurt dan een gedeelte van een server van een externe partij. Een voorbeeld van een public cloud dienst is Office 365. Uw data wordt in dat geval opgeslagen in het data center van Microsoft. Veel ZZP’ers en bedrijven met relatief weinig werknemers gaan voor deze oplossing.

Kenmerken public cloud

 • U huurt in feite een gedeelte van een externe server. Ook andere bedrijven maken gebruik van deze omgeving waardoor u weinig tot geen controle heeft over uw data wat beveiligingsrisico’s met zich meebrengt. Lees hier 3 redenen om dataveiligheid serieus te nemen.
 • U hoeft geen licenties & servers te kopen, maar huurt deze in een prijs per maand model. Daardoor is deze oplossing schaalbaar: het aantal gebruikers kan naar boven en beneden worden bijgesteld.
 • Het is een “one-size fits all-oplossing” om de kosten laag te houden. Maatwerk is niet mogelijk en u zult altijd mee moeten gaan in upgrades.
 • Een public cloud is daarom vaak voor bedrijven met weinig geautomatiseerde werkplekken (de onderkant van het MKB & ZZP’ers) goedkoper dan een private cloud.
 • Uw data wordt in het data center van de hosting partij opgeslagen. Wanneer u bijvoorbeeld voor Office 365 kiest, dan geldt in veel gevallen de Amerikaanse wetgeving en is de Patriot Act van toepassing. Dit is voor veel corporates een reden om niet voor een public cloud oplossing te kiezen.
 • De data wordt beperkt bewaard. U heeft dus niet te allen tijde een back-up beschikbaar van ieder bestand.
 • Indien u nog bedrijfsapplicaties on-site heeft die gekoppeld moeten worden met e-mail vanuit Office 365 is dit in veel gevallen niet mogelijk.
wolk private cloud

Private cloud

Een andere oplossing voor plaatsonafhankelijk werken die steeds populairder wordt, is werken in een private cloud. U neemt dan als het ware uw eigen privé server af in een extern data center.

Kenmerken private cloud

 • U neemt een virtuele privé IT omgeving af in een extern data center en deelt deze niet met anderen.
 • Ook hier huurt u tegen een prijs per maand: u kunt het aantal werkplekken met verbinding naar de private cloud naar boven of beneden bijstellen. In veel gevallen kunt u zelfs bestaande licenties inbrengen, hierdoor hoeft u geen desinvestering te doen.
 • De private cloud is zeer geschikt voor maatwerk. U kunt applicaties met elkaar koppelen, zoals Office toepassingen (e-mail, Excel, PowerPoint etc) i.c.m. met uw CRM/ERP/HR systemen.
 • De private cloud is uitermate goed beveiligd. Voor bedrijven die met vertrouwelijke gegevens werken zoals banken, heeft de private cloud daarom ook de voorkeur.
 • Back-up bestanden worden bewaard zolang u dat zelf nodig acht. U heeft dus meer controle.

Hybrid cloud

De hybrid cloud combineert het beste van beide werelden als een van de andere varianten op zichzelf niet volstaat voor plaatsonafhankelijk werken. Denk aan bedrijven die voor hun bedrijfsgevoelige activiteiten de private cloud gebruiken en voor andere activiteiten de public cloud.

Whitepaper

Bent u IT-Manager en staat u zelf voor de keuze? Download dan ons gratis e-book 'Private, public of hybrid cloud, hoe maak jij de keuze?'. Hierin leest u meer voor- en nadelen van de drie typen cloudoplossingen en ontdekt u zeven praktische zaken die u als IT-Manager niet moet vergeten mee te nemen in uw overweging voor de cloud, zoals de bestaande licenties.

Download het e-book
whitepaper public private of hybrid cloud

Conclusie

Alle drie de varianten zijn goede oplossingen voor plaatsonafhankelijk werken. U kunt vaak prima uit de voeten met een hosted dienst wanneer u een klein bedrijf runt dat niet met vertrouwelijke gegevens te maken heeft en waar een standaardoplossing voldoet. Heeft u een MKB+ bedrijf, wilt u bedrijfsapplicaties aan elkaar koppelen en/of heeft u te maken met vertrouwelijke gegevens? Dan is werken in een private of hybrid cloud wellicht een beter alternatief.

Roberto van den Heuvel Xtandit
Roberto van den Heuvel
Manager Consultancy & Solutions