Controle Xtandit
BLOG

Heeft u ook behoefte aan controle en inzicht?

Paardrijden, dat is een makkie toch? Het paard doet het werk en de ruiter hobbelt mee. Het ziet er op tv ook best gemakkelijk uit, in werkelijkheid vergt het veel oefening en leiderschapskwaliteiten. Hoe word je nu zo goed als die cowboys in de film? Ik help je op weg.

De kans is groot dat je er nooit over na hebt gedacht waarom een paard het goedvindt dat een mens op zijn rug gaat zitten. Het is namelijk niet vanzelfsprekend! De sleutel van begrijpen dat paarden dat doen, is leiderschap. Paarden zijn kuddedieren die een leider nodig hebben. Als ruiter dien je je dus op te stellen als leider van het paard.

Het klinkt eenvoudig, maar dit scenario werkt natuurlijk alleen als de ruiter de juiste leiderschapskwaliteiten heeft, die het paard verwacht. Leiderschap vraagt immers om verantwoordelijkheden. Als je op een paard gaat zitten zonder te weten wat je doet of moet doen, zal het paard dat al snel door hebben en de leiding overnemen, met alle gevolgen van dien.

Want heb je wel eens op een paard gezeten dat er vandoor ging met jou, van jou als berijder probeerde af te komen of weigerde om nog maar een stap te zetten? Helaas hebben veel mensen de eerste keer te maken met een dergelijke ervaring. Een duidelijk geval van geen controle en inzicht.

Hoewel je te allen tijde paardrijles dient te nemen alvorens je op een paard stapt, geef ik je hierbij toch enkele tips voor effectief leiderschap en zo min mogelijk zandhappen:

  1. Wees resoluut en zelfverzekerd. Angst voelt een paard en zal direct de rol als leider overnemen
  2. Laat nooit de teugels los tijdens het op- en afstijgen. Je moet altijd controle houden
  3. Ontspan en blijf rustig. Klem niet met je benen, voor een paard is dit een teken dat hij naar een hogere versnelling moet schakelen

Inzicht en controle is dus belangrijk tijdens het paardrijden, maar ook binnen uw organisatie. Heeft u behoefte aan meer controle over uw documentprocessen? Wilt u meer inzicht in uw printomgeving of print gerelateerde kosten? Ik kan u helpen aan een efficiënte, productieve, betrouwbare en veilige print –en documentomgeving.