winnen xtandit
BLOG

Gele trui

27 februari 2014
Johan Peereboom

Met veel plezier kijk ik de laatste weken naar Bureau Sport op de Vara. In dit programma behandelen Erik Dijkstra en Frank Evenblij op een leuke en satirische wijze sportonderwerpen. Afgelopen week werd samen met Tom Dumoulin en tourdirecteur Christian Prudhomme vooruitgekeken naar de start van de Tour de France deze zomer in Utrecht.

Christian Prudhomme kreeg de vraag of hij nog wist wat er op 1 juli 1990 gebeurd was. Hij moest het antwoord schuldig blijven, maar volgens Frank Evenblij was dit de laatste dag dat een Nederlander in het geel had gereden in de Tour de France. Met andere woorden; indien Tom Dumoulin aanstaande zomer de proloog wint, dan is hij de eerste Nederlander in 25 jaar die het maillot jaune aan mag trekken

25 jaar is voor een groot fietsland als Nederland een enorme periode zonder gele truidrager, maar in werkelijkheid is het nog erger. Evenblij vergiste zich namelijk een jaartje. Het was namelijk zelfs 1 juli 1989 dat Erik Breukink de proloog in Luxemburg won en de gele trui aantrok.

In de jaren ’80 stond het Nederlandse wielrennen nog aan de top. Het decennium begon met de tourwinst van Joop Zoetemelk en dat was lang niet het enige wapenfeit. Er werden in totaal 16 voorjaarsklassiekers gewonnen, Joop Zoetemelk werd wereldkampioen, Steven Rooks won de bolletjestrui en er waren tal van etappe overwinningen in de Tour de France

Zet dit af tegen 1 maal winst in een voorjaarsklassieker en 2 etappe overwinningen in de Tour de France in de afgelopen tien jaar en je zou bijna denken dat de Nederlanders niet meer meetellen in de wielerwereld.

Maar wielrennen is in de afgelopen 20 jaar veel meer een echt mondiale sport geworden. De top bestaat nu niet meer alleen uit Fransen, Nederlanders, Italianen en Belgen. Er zijn wereldtoppers opgestaan in Colombia, Australie en de Verenigde Staten. Nota bene een in Kenia geboren Brit won twee jaar terug de Tour de France. De sport is geprofessionaliseerd en de concurrentie komt nu van over de hele wereld.

Kortom, wielrennen als sport is mee gegaan met de tijd. Als je deze ontwikkelingen meeneemt in je oordeel, kom je misschien tot de conclusie dat Nederlanders in de wielersport het toch niet zo slecht doen.

Met een commercieel bedrijf of een organisatie is dat anders. Als bedrijf wil je altijd de gele truidrager zijn. Je wilt altijd voorop fietsen, ook als je branche verandert, en ook als de concurrentie uit alle uithoeken van de wereld komt. En je wilt zeker niet 25 jaar achter elkaar achterop blijven en de concurrentie met die begeerde, denkbeeldige, gele trui voor je uit zien fietsen.

Om voorop te fietsen is het belangrijk dat je de juiste uitrusting hebt, maar ook de juiste coach. Dat je mee gaat in de tijd. Zodat je alle tools in huis hebt om de snelst fietsende organisatie te worden, of te blijven.

Johan Peereboom Xtandit
Johan Peereboom
Sales Manager