law ixware
BLOG

Fax en Voice over IP, geen goede combinatie

14 mei 2019
Esther Kolpa

­­­Fax en Voice over IP, geen goede combinatie

Vanaf september 2019 gaan alle telecomproviders – waaronder KPN – de stekker uit ISDN 1/2 trekken. Je moet dus overstappen op één van de nieuwere oplossingen voor telefonie die werken op basis van Voice over IP (VoIP). VoIP is goedkoper en biedt meer mogelijkheden, maar is verre van ideaal voor faxverkeer.

In dit blog leggen we je uit waarom VoIP/ cloudtelefonie en fax niet goed samengaan en hoe je dit op kunt lossen met iXware Cloud Fax, zodat je toch kunt blijven faxen.

Ouderwets?

De fax heeft een stoffig imago. Veel mensen zullen zich dan ook afvragen: waarom heb je in deze tijd van e-mail en social media überhaupt nog een werkende faxverbinding nodig? Lezers onder de 25 vragen zich misschien zelfs af wat een fax ook alweer is.

Toch zijn er verschillende sectoren waarin de fax nog steeds een grote rol speelt in de communicatie. Zo gebruikt 99 procent van de apotheken nog steeds een fax om met ziekenhuizen te communiceren.

Ook in de juridische wereld is de fax nog steeds present. Een getekende fax is een rechtsgeldig document. Rechtbanken accepteren daarom vaak wel faxen en geen e-mails.

Qua security doet de fax het een stuk beter dan e-mail. Het is voor hackers gewoon veel lastiger om een fax te kraken dan een e-mailbox. Wil je informatie veilig versturen, dan is het dus nog niet zo’n gek idee om gebruik te blijven maken van de fax.

Fax in cloud tijdperk

Jammer genoeg gaan de nieuwe cloudtelefonie-/ VoIP-oplossingen niet goed samen met faxverkeer. Dat komt doordat berichten op een andere manier verstuurd worden dan via de vertrouwde ISDN-lijn.

Het is een beetje technisch verhaal, maar het komt erop neer dat berichten en gesprekken via VoIP in kleine pakketjes verstuurd worden. Die berichten leggen een route af die geoptimaliseerd is voor spraak en dat gaat niet goed voor fax. Als een van die pakketjes ‘kwijtraakt’ dan wordt de faxverbinding direct verbroken.

Toch blijven faxen?

Gelukkig zijn er manieren om over te stappen op een nieuwe telefonieverbinding én probleemloos te blijven faxen. Op de machines van Xerox (leuk weetje: grondlegger van de fax) is hier een hele handige oplossing voor beschikbaar: iXware Cloud Fax. Met iXware Cloud Fax worden faxen verstuurd over een route die wel geoptimaliseerd is voor fax.

Hoe werkt het?

Met iXware Cloud Fax blijf je eigenlijk faxen zoals je gewend bent. Via een app op het scherm van je multifunctionele printer van Xerox verstuur je heel eenvoudig jouw berichten. Faxen verzenden en ontvangen doe je daarnaast heel eenvoudig vanuit je e-mail. Zo heb je nog steeds de klassieke fax met ontvangst en verzendbewijs en juridische rechtsgeldigheid.

Wat zijn de voordelen van iXware Cloud Fax?

  • De zekerheid van fax in een nieuw tijdperk
  • Rechtsgeldig faxen blijven versturen
  • Bevestiging van verzending en ontvangst zoals je gewend bent
  • Integratie met e-mail
  • Eenvoudig in gebruik
briefpapier printen planet press

Stap nu over!

Wil je overstappen naar iXware Cloud Fax of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel mij via 0348-485883.

Esther Kolpa Xtandit
Esther Kolpa
Inbound Marketeer