Een bezoek aan drupa 2016 Xtandit
BLOG

Een bezoek aan drupa 2016: Inkjet in the picture

07 juni 2016
Piet Zwanenberg

Een bezoek aan drupa 2016: Inkjet in the picture

Het is zondag  5 juli. De dagen van drupa 2016 in Düsseldorf met als thema Let the work flow zitten er voor mij bijna op. Ik heb net drie dagen lang onafgebroken op de Xerox-stand mogen staan. Het was mooi om te zien dat de beurs druk bezocht werd. Heel druk. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen gepresenteerd waar met veel interesse naar gekeken en geluisterd werd. En een pluspunt: het was buiten aardig vertoeven met prachtig mooi weer.

Paniek op drupa 2016

Ik wil toch nog even stilstaan bij andere zaken in het leven, behalve ons grafisch bestaan. Vorige week kwam de melding dat er in Düsseldorf twee vermoedelijke terroristen waren gearresteerd. Daar sta je op dat moment nog niet echt bij stil. Totdat er op zaterdagmiddag plotseling paniek uitbrak op drupa. Een verlaten koffer met een zoemend geluid. Achteraf was het een vergeten koffer met een scheerapparaat  erin dat aan was gegaan, maar ik kon bijna drie uur lang niet meer Hal 8b in. We werden met de bus geëvacueerd. Zo dichtbij had ik het nog niet meegemaakt.

Maar over tot de orde van de dag, ons grafische leven. En dat staat nog steeds op zijn kop. Echter nu meer door de technische ontwikkelingen. Wat mij opvalt is dat er een positieve sfeer is bij bedrijven met de wil om weer te investeren voor de toekomst. En dat is te merken: wanneer je één van de Xerox persen wilt bekijken op drupa, sta je in de rij. En dat bij elke pers!

Nieuwe inkjet ontwikkelingen gepresenteerd op drupa 2016

In dit deel (deel 1) van mijn blogreeks over drupa 2016, vertel ik je over de inkjet ontwikkelingen die gepresenteerd zijn op de drupa beurs.  Xerox heeft namelijk vier nieuwe inkjet persen op de markt gebracht. Allemaal uit de Impika fabriek in Frankrijk en ontwikkeld met alle Xerox knowhow. In dit blog zal ik twee van deze inkjet persen kort toelichten.

Xerox positioneert de inkjet persen in de hoek van DM-producties, transactioneel werk en voor brochures tot een bepaald kwaliteitsniveau. Ook worden er diverse retail-uitingen geshowd. De persen hebben nog niet de kwaliteit van de tonermachines, maar ze zijn wel heel productief. Voor bepaalde segmenten zijn de Xerox inkjet machines daarom ook zeer aantrekkelijk. Alle inkjet persen zijn modulair op te bouwen, of het nu gaat om rollenproductie of van rol naar vel.

Mocht u meer interesse hebben, dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met uw contactpersoon bij Xtandit. We hebben ook mooie voorbeelden.

Instapmodel: de Xerox Rialto 900 Inkjet Press

Dit is het zogenaamde instapmodel. Wat opvalt is de kleine footprint die deze machine heeft. Het is een zeer compacte machine die ontworpen is voor productie met rollen papier als input, en vellen als output.  De pers werkt met de Xerox Impika PDF controller en de IPDS controller. Alle belangrijke bestandsformaten kunnen op deze manier goed verwerkt worden.

Enkele belangrijke specificaties zijn:

 Inkjet: Impika drop-on-demand-piezo-electric
 Print resolutie:  600×600 dpi x 2 bit
 Visuele resolutie: 1.000×1.000 dpi
 Snelheid:  322 A4 images per minuut
 Registratie:  +/- 0,5 mm
 Printbreedte:  220 mm
 Inkt:  waterbasis pigment HD (high density)
 Papier:  60 tot 160 grams
 Papierbreedte:  tot 250 mm
 Doorsnee rol:  tot 100 cm
 Productiviteit:  1,5-5 miljoen A4 beelden per maand

Xerox Brenva HD Production Inkjet Press

Een andere prachtige inkjet pers die op drupa 2016 te zien is, is de Brenva Producten Inkjet Press. Deze pers is gebaseerd op vellenproductie. Hiervoor kan ungecoat papier en speciaal inkjet papier gebruikt worden. Deze pers wordt aangestuurd met de bekende Freeflow Print Server. Een RIP die ook al vele jaren gebruikt wordt bij de toner persen van Xerox, zoals de iGen. De pers kan gekoppeld worden aan diverse afwerkopties van derden. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld inline boeken geproduceerd worden.

Belangrijke specificaties zijn:

Resolutie: 600×600 spots per inch met mutli-bit vector halftonen
Maximale printmaat: 333×514 mm
Snelheid: 197 beelden A4 per minuut

100 beelden A3 per minuut

364×520 84 beelden per minuut
Productiviteit: 750.000-2.000.000 per maand

 

Voor beide machines geldt dat alle informatie te verkrijgen is via Xtandit. Mocht u nog de drupa beurs willen bezoeken om een van deze machines te zien, dan kunt u ons bereiken op 0348-485800.

In deel 2 van deze blogreeks over drupa 2016 behandel ik de andere twee inkjet persen en de iGen5, en komen enkele leuke verrassende nieuwe ontwikkelingen aan bod.

Piet Zwanenberg Xtandit
Piet Zwanenberg
Account Manager