Drupa
BLOG

Drupa 2012, een korte terugblik

22 mei 2012
Piet Zwanenberg

Na het aftellen van de maanden is het dan eindelijk zover, mijn vertrek richting Drupa. Wanneer je 33 jaar in de grafische industrie werkt dan zijn een aantal zaken in je bloed gaan zitten. Eén van deze zaken is de Drupa. Er is niets mooiers dan op de beurs rond te lopen en te verdwalen in de vele hallen met grafische technieken.

Op 8 mei vertrok ik naar Venlo voor de ontvangst van onze VIP-klanten in hotel De Bovenste Molen. Een prachtige locatie om even bij te praten onder het genot van een hapje en drankje. Bovendien troffen we het met het weer, volop zon en daarom konden we lekker buiten zitten op het mooie terras. De volgende dag zijn we al vroeg richting Drupa gegaan. Klokslag 10.00 uur gingen we naar binnen richting de Xerox stand waar we een korte tour kregen. Twee nieuwe ontwikkelingen sprongen in het oog. De Cipress 500 waterloze inkjet pers en de iGen 150.

De Cipress 500 is dé ontwikkeling van Xerox op het gebied van rotatief printen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van waterloze inkjet techniek wat enkele grote voordelen biedt, zoals het gebruik van gewoon offsetpapier. De belangstelling was enorm. Het heeft me veel tijd en moeite gekost om dichtbij te komen maar uiteindelijk heb ik de machine goed kunnen bekijken. Het is heel indrukwekkend om de techniek te zien.  Al jaren ben ik enthousiast over de ontwikkeling van het digitale drukken. Ik ben al meer dan 15 jaar bezig met dit onderwerp. En door de jaren heen werd de kwaliteit steeds beter. Tegenwoordig is de offset kwaliteit goed haalbaar, zeker met kleurmanagement. Bij de nieuwe iGen 150 heb ik 10 minuten lang ademloos staan kijken naar de voorbeelden die er geproduceerd werden. Deze kwaliteit heb ik nog nooit gezien op een digitale pers. Dit heeft te maken met een nieuwe matte tonertechniek die Xerox toepast en deze is werkelijk gigantisch mooi. Het mooie was dat ik om mij heen dezelfde verbazing hoorde.

Tijdens de koffie op het VIP deck van de Xerox stand werd ik plotseling geconfronteerd met enkele sierlijke dames van Cirque du Soleil. Leuk om te zien, maar de show die daarop volgde was buitengewoon indrukwekkend en sensationeel. De Xerox stand stond dan ook binnen enkele minuten helemaal vol. Wel vervelend voor alle omringende stands in deze hal, want daar was geen mens meer te bekennen.

Het blijft toch mooi om deze grafische multiculturele samenleving te zien, van over de hele wereld zijn er mensen naar Drupa gekomen. Het is genieten om de verschillende stands, apparatuur en software te bekijken. Wellicht tref ik u volgende keer ook op Drupa? Ik kan het iedereen aanraden!

Piet Zwanenberg Xtandit
Piet Zwanenberg
Account Manager