Veiligheidshelm Xtandit
BLOG

Draagt u een veiligheidshelm?

17 oktober 2014
Johan Peereboom

Wielrennen is een ijdele sport. Een gemiddelde wielertourist rijdt rond op een carbon fiets uit de prijscategorie, waarmee Nibali de laatste Tour de France won, draagt volledig op elkaar afgestemde wielerkleding van Sportful of Castelli en heeft een Garmin fietscomputer, waarmee later de prestaties geanalyseerd en vergeleken kunnen worden op Garminconnect of Strava.

Gelukkig hoort bij een perfecte verschijning tegenwoordig ook een helm. Uiteraard wel een met een zo laag mogelijk gewicht en zo min mogelijk luchtweerstand, omdat het anders ten koste van de gemiddelde snelheid gaat. Maar een helm is belangrijk! In het profpeleton is een helm zelfs verplicht. Hieraan voorafgaand is een lange weg afgelegd, want naast een ijdele sport is wielrennen ook een conservatieve sport, waarin zelfs een dodelijk ongeval aanvankelijk niet voldoende aanleiding was tot het verplicht invoeren van de helm.

In juli 1995 overleed de Italiaans Olympisch kampioen wielrennen Fabio Casartelli na een valpartij in de Tour de France. Zijn collega coureurs waren geschokt en als eerbetoon gingen zijn ploeggenoten de dag erna hand in hand over de finish. Echter op vragen van journalisten over het verplicht invoeren van een helm werd nog steeds zeer afwijzend gereageerd. Veel te warm en veel te zwaar was destijds het bezwaar en dus reed het peloton zonder helm door tot 2003. Op een rustig moment in de koers let Andrej Kivilev even niet op en komt ten val. Een val als zo velen, ware het niet dat Andrej nooit meer op zou staan. Een schedelbasisfractuur maakte een einde aan zijn leven. Dit keer grijpt de Internationale fietsunie UCI wèl in en wordt de helm verplicht in het peloton.

In veel publieke en commerciële organisaties draagt men ook geen spreekwoordelijke valhelm als het gaat om het serieus beschermen van data. Waarom zou iemand immers uw organisatie willen hacken? U bent qua grootte toch geen gewilde prooi en uw data is toch helemaal niet interessant voor andere partijen…. Dat is een denkfout. Uw data is de DNA van uw organisatie. U beschikt over de persoonlijke gegevens van uw medewerkers, patiënten, leveranciers, klanten etc. Uit uw data is onder andere te herleiden welke koers u met uw organisatie wilt varen en hoe u er financieel voor staat. Dit zijn toch geen gegevens die u graag op straat ziet liggen?

Veel organisaties onderschatten de potentiële mogelijkheden op datalekken door bijvoorbeeld het toestaan van nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals tablets. Een voorbeeld hiervan was dit weekend weer in het nieuws, waarbij de iPad van een wethouder van de Gemeente Amstelveen in de verkeerde handen was beland. Gevoelige begrotingsinformatie was een dag later te lezen in de landelijke pers. En dit is niet de eerste keer dat gevoelige (overheids)informatie op straat lag. U hoeft de krant er maar op na te slaan en elke week komen er wel situaties aan het licht, waarbij van (non)profit organisatie binnen het MKB tot multinationals ongewild bedrijfsinformatie op straat komt te liggen. 

De meest voorkomende oorzaak van het lekken van relevante data is te wijten aan aanvallen van buitenaf. Maar ook het nonchalant omgaan van medewerkers met technologie en processen is een oorzaak. Dus hoe lang duurt het nog voordat u een veiligheidshelm draagt?

 

Johan Peereboom Xtandit
Johan Peereboom
Sales Manager