De traditionele toner vol innovatie Xtandit
BLOG

De traditionele toner vol innovatie bij drupa

11 juli 2016
Piet Zwanenberg

De traditionele toner vol innovatie bij drupa

Waar deel 1 van de nieuwsbrief over drupa gewijd was aan de nieuwste inkjet ontwikkeling, wil ik deel 2 ingaan op de voor ons lang bekende tonermachines. Machines die we al lange tijd inzetten voor grafische producties. Ook hier zien we op drupa weer flinke ontwikkelingen, die aantonen dat ook hier nog steeds veel winst te behalen valt. Of het nu gaat om kwaliteit, snelheid of productiviteit: het wordt verder ontwikkeld op de nieuwe machines. Ik wil graag twee van deze ontwikkelingen wat verder toelichten.

iGen5

De eerste is de iGen5. De iGen is nu zo’n 16 jaar op de markt en is nog steeds één van de paradepaardjes van Xerox.

Naast de ‘gewone’ iGen5 is er ook een aanpaste versie speciaal voor verpakkingen.

Naast de uitstekende offset kwaliteit van de output is de iGen5 nu uit te rusten met een 5-kleur (steunkleur). Met de keuze uit blauw, groen en oranje kan nu zo’n 95% van alle kleuren digitaal geproduceerd worden. Het wisselen van steunkleur gebeurt binnen 30 minuten, zodat er niets schoongemaakt hoeft te worden (slechts een unit verwisselen). Op drupa werd ook de clear toner geïntroduceerd voor de iGen5. Met deze toner is het effect van vernis (spotvernis) mogelijk. Heel mooi bij luxe drukwerk, maar ook bijvoorbeeld voor beveiliging.

De iGen5 heeft een breed scala aan technisch vernuft: specificaties die digitaal produceren mogelijk maen in hoge kwaliteit en grote efficiëntie.

Een aantal van de belangrijkste specificaties voor de iGen5 zijn:

  • Automatisering; de pers is uitgerust met spectraalmeter en doet kleurmanangement volledig geautomatiseerd.
  • De 5-kleur voor het produceren van bijna alle huisstijlkleuren.
  • Het produceren van vellen tot 660 mm.
  • Een toner in offsetkwaliteit.

Dit zijn slechts enkele belangrijke items, maar natuurlijk zijn er nog veel meer zaken die de iGen5 maken tot een van de beste vellenpersen voor de grafische industrie.

Mocht u naar aanleiding hiervan eens wat willen zien; we hebben veel mooie voorbeelden liggen, zodat u een goed beeld kan krijgen van de mogelijkheden van deze nieuwe hoogvolume digitale drukpers.

De Versant

De nieuwste ontwikkeling van Xerox die al weer een tijdje op de markt is en waar Xtandit al een paar open dagen voor heeft georganiseerd.

Tijdens drupa had ik een paar bedrijven op bezoek die de Versant voor het eerst zagen. Gezien de reacties wil ik toch nog een keer deze digitale pers onder de aandacht brengen.

De Versant komt in meerdere uitvoeringen:de Versant 80 en de Versant 2100. Beide machines zijn uit te rusten met diverse RIP’s en accessoires.

Gezien de reacties van bedrijven op deze persen, zijn er een aantal zaken die opvallend zijn bij de reacties.

Als eerste de kwaliteit/resolutie. Door een nieuwe toner en de reken resolutie van 1200x1200x10 bits ontstaat een mooi beeld. Mat en scherp. Mooie vlakken en rasters. Scherpe foto’s. Hele mooie huidtinten.

Dan de productiviteit. Het gehele kleurmanagement kan geautomatiseerd worden. Of het nu kalibratie of profilering is; de pers doet dit geheel geautomatiseerd. Ook hebben beide machines mooie tools voor het registreren van de schoon- en weerdruk.

Beide Versants zijn aanwezig in het Experience Center van Xtandit in Woerden. Ook kunnen wij natuurlijk output laten zien. Voor meer informatie zie het overzicht van alle productieprinters

Piet Zwanenberg Xtandit
Piet Zwanenberg
Account Manager