koffie xtandit
BLOG

De perfecte espresso

29 augustus 2014
Eric Fronik

Bijna niets ruikt zo lekker als de geur van versgemalen koffie. De afgelopen jaren ben ik koffie meer gaan waarderen en ik heb mij er dan ook verder in verdiept. Als snel kwam ik erachter dat het nog niet zo makkelijk is om de perfecte espresso te zetten. Bent u net als ik liefhebber en wilt u zelf een echte Italiaanse espresso zetten (op een halfautomaat), dan kunnen onderstaande tips u op weg helpen.

 • Laat u in een koffiespeciaalzaak goed informeren over de machine die het beste bij u past. Naast een geschikte koffiemachine heeft u ook diverse tools nodig om zelf een echte espresso te kunnen maken, zoals een bonenmolen, tamper, uitkloplade en een maatlepeltje. Laat u verder adviseren over de verschillende koffiebonen voor de juiste smaakbeleving.
 • Als u alle materialen en ingrediënten in huis heeft, kunt aan de slag. Hieronder een beknopte omschrijving hoe u een lekkere espresso zet:
 1. Zet de maalmachine op fijn en maal 7-9 gram koffie.
 2. Vul de filterdrager gelijkmatig.
 3. Gebruik uw vinger om de koffie te verdelen en verwijder de resten van het filter.
 4. Druk met een tamper de koffie recht naar beneden stevig aan.
 5. Verwijder eventuele resten.
 6. Laat het water 3 seconden doorlopen om de machine te spoelen.
 7. Draai de filterdrager vast en start de watertoevoer direct.
 8. Stop na circa 24 seconden (totdat de koffie net zo snel doorloopt als het water en er 30-40 milliliter water is doorgelopen).
 • Een perfecte espresso wordt bereikt door de juiste verhoudingen druk (9 bar), temperatuur (87-92 graden), koffiemaling en –verdeling. Deze kunnen worden beïnvloed door de maling af te stemmen of door de koffie harder/zachter aan te drukken in het filter. Door te blijven testen bereikt u vanzelf de perfecte espresso.

Met print- en documentomgevingen werkt het eigenlijk net zo. Als de samenstelling van uw hard- en software niet optimaal op elkaar is afgestemd, zal het beste resultaat ook niet worden bereikt.

Wij helpen onze klanten al 25 jaar met het zetten van de perfecte ‘espresso’ door gebruik te maken van de beste materialen en ingrediënten, gezet door een ervaren ‘barista’. Bent u benieuwd hoe wij uw organisatie kunnen helpen de print- en documentomgeving te perfectioneren, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Eric Fronik Xtandit
Eric Fronik
Verkoop Directeur