dataveiligheid
BLOG

De belangrijkste redenen om dataveiligheid serieus te nemen

03 september 2019
Roberto van den Heuvel

Technologie beheerst steeds meer ons leven. Niet alleen privé, maar ook zakelijk. Wat je echter niet wilt, is dat er misbruik wordt gemaakt van technologie. Bijvoorbeeld een hacker die toegang krijgt tot jouw vertrouwelijke bedrijfsgegevens. Helaas is dit wel de realiteit anno 2019. Sla de (digitale) krant er maar op na en het ene hacking incident volgt het andere op met alle gevolgen van dien. Van directe winstderving, mogelijke boetes, tot reputatieschade. Wat zijn de belangrijke redenen om dataveiligheid serieus te nemen?

Het begint al met het veilig bestanden opslaan en delen met collegas. Wil je weten hoe goed jouw organisatie hierop "scoort"?

Doe dan de check met deze checklist.

dataveiligheid documentbeveiliging
documenten- en dataveligheid worden steeds belangrijker

Kans op datahacking wordt steeds groter 

Het internet is inmiddels 4x groter dan in 2009. Dit jaar zijn er wereldwijd 15 miljard devices verbonden met het  internet en worden er 247 miljard e-mails per dag verstuurd. Kortom: we worden als samenleving en bedrijfsleven steeds afhankelijker van technologie en hackers maken hier slim misbruik van. Het volstaat dus niet meer om een reactief beveiligingsbeleid te voeren in het kat en muis spel tussen overheid, organisaties en hackers. Schrijnend maar waar: Het is voor criminelen inmiddels winstgevender om data te stelen dan drugs te verkopen.   

Hoe gemakkelijk is het om digitaal in te breken? Bekijk deze video waarin Ethical Hacker Hugo van den Toorn van Deloitte

live hacking
dataveiligheid live hacking

Consumerization of IT

In de rol van consument komen we vaak als eerste in aanraking met technologie die het leven makkelijker maakt. Als de IT-faciliteiten vanuit de werkgever hier niet op aansluiten, ontstaat er een soort “pull-effect” vanuit de gebruikers. Bekende voorbeelden zijn de vraag naar mobility tools zoals smartphones en tablets en slimme apps om documenten te delen. Organisaties die deze wensen van gebruikers in de wind slaan, lopen het gevaar dat medewerkers hun eigen (vaak onveilige manier) vinden om zichzelf toch te faciliteren. Een voorbeeld hiervan is dropbox. Deze applicatie is vanuit functioneel oogpunt ideaal om documenten te delen. Vanuit het perspectief van dataveiligheid kunt je hier je vraagtekens bij zetten. Al is het alleen maar dat een werknemer een kopie maakt van een bestand in “de cloud“ waarvan je doorgaans niet weet waar het staat. Als het hier een vertrouwelijk bedrijfsdocument betreft en de werknemer gaat bijvoorbeeld uit dienst, dan blijft dit deel van jouw intelligent eigendom op een plek waar je in ieder geval geen invloed meer op hebt. De Werkende Werkplek biedt jouw werknemers wel een veilige manier om vanaf andere locaties te werken en documenten te delen.        

Jouw dataveiligheid bewaken

Datahacking, de aankomende meldplicht datalekken en de consumerization van IT zijn slechts drie redenen om dataveiligheid niet licht op te nemen. Ben je benieuwd of jouw data goed beveiligd is?

Vul dan deze checklist in om te weten hoe jouw organisatie ervoor staat!

Risicoscan Datalekken

Na het invullen van deze risicoscan ontvang je een persoonlijk rapport:

  • Hoe groot is het risico op datalekken voor jouw bedrijf?
  • Door welk onderdeel van jouw bedrijfsvoering loop je het meeste risico?
  • Wat kun je direct al doen om het risico te verminderen?
Doe de scan
risicoscan datalekken

Als je meer wilt weten over hoe je jouw data beter kunt beveiligen, dan kun je contact met ons opnemen. We denken graag met je mee.

Roberto van den Heuvel Xtandit
Roberto van den Heuvel
Manager Consultancy & Solutions