vuurtoren Xtandit
BLOG

Bouw uw vuurtoren op vrijdag de 13e!

Ergens rond de periode april/mei, een aantal weken nadat de klok weer een uur verschuift, is het lichaam toe aan ontspanning. En dan spookt de vraag door je hoofd, blijf ik in Nederland of blaas ik in een uurtje of acht richting de beste croissants, fromage en vin? Ook de kans op zonuren en terugkeren met een gebruind gelaat speelt een rol bij deze vraag.

Vanuit Amsterdam is het ruim een uur sturen richting de havens van Harlingen. Met een veerboot van Doeksen arriveer je met 1,5 uur in het dorpje Oost-Vlieland.  Vlieland, onderdeel van de provincie Friesland, telt 1.097 inwoners, en was bij de laatste verkiezingen de eerste met een stemuitslag.  De plaatselijke bakker heeft heerlijke croissants, de slijterij heeft een uitstekend assortiment aan wijnen, en de traiteur heeft een ruime keuze buitenlandse kazen. Deze vakantie even geen Frankrijk, maar een minder veilige keuze. Tenminste als we dit betrekken op het weer.

De laatste ronde met mijn twee Tibetaanse terriërs wordt verlicht door een bewegend nerveus licht, hoog gestationeerd boven alle bebouwing op dit prachtige eiland. Overigens niet genoeg licht om zonder gevaar je rondje met de hondjes te voltooien.  In het schemer van de gering verlichte duinpaden is een glijpartij door een verdwaalde bananenschil een Murphy die je niet wil tegenkomen. Gelukkig hebben we tegenwoordig apps die het licht in de duisternis vormen. Voor de schepen op zee is er nog steeds het fenomeen vuurtoren. 

Bovenop de Vuurboetsduin staat de vuurtoren van Vlieland, ook wel de Vuurduin genoemd. De vuurtoren is 9,5 meter hoog, maar door de hoge ligging van 42 meter, verspreidt de vuurtoren zijn licht 51 meter boven de zeespiegel. Bestuurders van schepen worden in het donker door de vuurtoren de juiste route ingeleid naar een veilige haven. En bij die gedachte kon ik  het niet laten om een zakelijk verband te zoeken, al mijmerend in het holst van de nacht. Heeft u wel de juiste vuurtorens in uw ICT infrastructuur, om uw bedrijfsinformatie te beschermen?  Hoe bewegen documenten in uw netwerk, en hoe gaan deze naar buiten? Wordt er elke dag een back-up gemaakt? Wordt de back-up getest? Heeft u een uitwijk geregeld in het geval van calamiteiten? Uiteraard heeft u alles fantastisch geregeld, en is de beveiliging van uw bedrijfsinformatie gewaarborgd.

Weet u wat het voordeel is van een Vuurtoren? Elke dag ben je ervan bewust dat het veilig is. Een vuurtoren zonder licht valt direct op, en een eventueel “licht lek”  wordt snel gedicht. Dus, ook voor u een goed moment in het jaar om te checken of uw digitale vuurtorens nog wel licht schijnen op de zwakke plekken in de beveiliging van uw bedrijf kritische informatie. Heeft u daar hulp bij nodig? Kom op vrijdag 13 juni naar onze inspiratie lunch over Dataveiligheid & Calamiteiten.

Ik wens u een vrijdag de 13e zonder calamiteiten.