Xtandit IT manager ontzorgt
BLOG

3 IT-trends waar je als IT-Manager niet omheen kunt

20 april 2015
Bas van Meurs

Om welke IT-trends kun je absoluut niet heen? En wat betekenen ze voor jouw organisatie? Leer de vertaalslag leggen tussen trend & praktijk!

Als IT-Manager word je als geen ander geconfronteerd met de kansen en bedreigingen die nieuwe technologieën met zich meebrengen voor een organisatie. Aan jou de taak om deze kansen en bedreigingen in goede banen te leiden. Wat zijn de belangrijkste IT-trends en waar moet je zeker aandacht aan schenken?

IT-trend 1: Cloud

Steeds meer bedrijven gaan over van traditionele serverparken naar data-opslag in de cloud. Als IT-Manager weet je hoe je dit moet aanpakken en kan je zorgen voor de juiste veiligheid en back-up van informatie. Medewerkers zijn zich vaak veel minder bewust van de risico's die data-opslag in de cloud met zich meebrengt. Verbieden lukt niet, maar hoe zorg je ervoor dat ook medewerkers hier bewust mee omgaan? Zijn voor hen de consequenties ook duidelijk? Zouden de medewerkers wellicht toegang moeten hebben tot een betaalde (veilige) clouddienst met het gebruiksgemak van Dropbox bijvoorbeeld? In documenten staan immers belangrijke bedrijfsschatten. Hoe regel je de versleuteling van de berichten? En als een medewerker uit dienst gaat, wat neemt hij dan eigenlijk allemaal mee naar zijn volgende werkgever? En met betrekking tot de  back-up, werk je nog met bandjes die je elke dag mee naar huis moet nemen? Allemaal vraagstukken die IT-Managers voor hun kiezen krijgen. Los dat maar eens op. Bekijk mijn whitepaper 'Van IT-Manager tot Information Manager' om te lezen hoe ik zelf met deze IT-trend ben omgegaan.

Lees meer over onze eigen clouddienst: Werkende Werkplek.

IT-trend 2: Mobility

Medewerkers kijken 's avonds op hun tablet nog even naar de presentatie voor de volgende dag. Een  rapportage wordt nog even snel gelezen op de pc thuis. Onderweg verwerken medewerkers hun e-mail ook op hun eigen telefoon. Bring Your Own Device is niet te stoppen. Wel is het zaak om met beleid en de juiste tools invulling te geven aan dit nieuwe fenomeen, doe met deze video inspiratie op. Deze ontwikkeling brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor IT, met name op het gebied van security. Om bedrijfsgegevens veilig te stellen is een 'code of conduct' daarom niet genoeg. Wat gebeurt er als een mobiel apparaat van een medewerker gestolen wordt? Hoe zorg je er als IT-Manager voor dat de gegevens van het bedrijf veilig bewaard en gebruikt worden? Weten hoe jouw bedrijf ervoor staat en hoe ik dit als "ervaringsdeskundige" zelf heb opgelost? Lees dan mijn whitepaper 'Van IT-Manager tot Information Manager'.

structuur aanbrengen in je printomgeving

Referentiecase Telrol
referentiecase Telrol

IT-trend 3: Big data

Nummer 3 uit dit lijstje met IT-trends is het gebruik van big data. Steeds meer apparaten zijn met elkaar en met internet verbonden. Dat levert enorme hoeveelheden extra data op en de berg groeit nog steeds. Hoe zorg je ervoor dat iedereen de beschikking houdt over die informatie die van toepassing is? Hoe breng je structuur aan zodat je je rapportages kunt blijven maken? Hoe integreer je alle digitale data met fysieke archieven die gedigitaliseerd moeten worden? Ook hier ligt een belangrijk vraagstuk voor de IT-Manager.

In de volgende video vertelt een IT-Manager over de structuur die hij heeft aangebracht in zijn printomgeving om zodoende tijd over te houden voor zijn belangrijkste IT-projecten. Die waren daarvoor jaren in de kast gebleven.

Wil je een keer sparren over deze IT-trends of andere vraagstukken waarmee je als IT-Manager te maken hebt? Je kunt altijd contact met me opnemen! Ik denk graag met je mee.

Bas van Meurs
IT Specialist
06-43362205
Bas van Meurs Xtandit